Flexikoppel

Något som jag tycker är väldigt intressant såväl hos människor men främst hos djur är friskvård. Ett ämne som kan bli väldigt laddat om man pratar om tex övervikt som existerar hos både djur och människor. Då jag själv har en skadad rygg pga ridolycka(som tyvärr gör att jag rör mig för lite) och ett par skadade axlar från simtiden har jag en hel del erfarenhet utav diverse olika läkare. Vissa har varit bättre än andra ;). Erfarenhet ifrån djur har jag från Eros sjukdomstid, mor och fars hund med korsbandsoperation, katter som hamnat i slagsmål och ko-och travstall med diverse olika rehabiliterings scheman.

På något sätt har detta gjort att jag automatisk alltid spanar på rörelsemönstret hos både djur och människor. Att tidigt kunna se avvikande rörelsemönster hos hunden/människan gör att man förhoppningsvis söker vård i tid innan smärtan/skadan har orsakat bestående men. Det låter lite knäppt men jag tycker att det är riktigt läckert att se en välbalanserad hund röra sig. Hästar är nästan snäppet vassare och framförallt i slowmotion 🙂 Att se tex agility i slowmotion är både vackert, men skrämmande pga belastningen hunden utsätts för. Travhästar i lössläpp är en fröjd för ögat när man ser varje muskel spänna sig. Friidrott eller varför inte simning i slowmotion är också något utav det läckraste som finns att titta på 😉

Så därför vill jag faktiskt slå ett slag för flexikopplet. Det är inget jag rekomenderar på kurser, tävlingar eller när man går med flera hundar samtidigt(pga skaderisken), men när man går ensampromenader där hunden måste vara kopplad är det perfekt. Tyvärr används ju även flexi utav personer som dock inte har så bra koll på sina hundar som gör att det oftast ställer till problem vid framförallt möten. Jag är väldigt noga med att fortfarande arbeta med kontakten fast avståndet är längre och vid möten låser jag alltid linan så jag har kontroll.

Det är inte meningen att hunden skall få göra som den vill och hälsa på allt och alla bara för den har längre lina. Så klarar man inte av att fixa möten på ett bra sätt pga att man inte kan/hinner hala in linan eller att man går i sin egna värld och inte har koll på sin omgivning ska man inte använda flexi utan ett vanligt koppel så man kan koncentrera sig på hunden istället för att bli insnörad i linan!

Jag gick sällan med flexikoppel förut, men nu det senaste har jag gjort det med Eros som har lett till att han slutat att gå passgång. Hans möjlighet till eget tempo har gjort att han går och travar i fyrtakt nästan hela tiden som gör att hans rörelser blir mer jämna som i sin tur gör att ryggen belastas på ett bättre sätt.

Sen finns det individer som går passgång utan att det för den saken skull betyda att den har ont, men jag tror det är viktigt att ha lite koll på hur sin hund egentligen går för att kunna förebygga eventuell smärta. I vanligt koppel passar han en hel del och han känns mer ansträngd under promenaden, då han är en dragare 😉 Något som dock har blivit mycket bättre på senaste tiden. Att även variera sitt egna tempo kan räcka för att hunden skall sluta att gå passgång, men för egen del skulle jag nästan aldrig kunna gå utan få springa om Eros skulle få gå i sitt tempo. Funkar på löpträningen men känns inte aktuellt på varje promenad 😉
20130116-161917.jpg

Det bästa är ändå att få vara lös 😉

Så ja, jag tycker flexikoppel är toppen OM man använder det på rätt sätt. Det är perfekt att kunna jobba med ordentliga inkallningar under promenaderna (då man har mer meter att jobba med), alla hundar kan inte vara lösa men behöver få röra sig mer ”fritt” och hunden kan röra sig i sitt tempo. Jag har även märkt att flexi eller långlina gör att koppeldragandet minskar när hunden själv kan välja promenadfarten. Hos Eros ser det ut såhär när vi går: Han travar linan ut och stannar och nosar, jag går förbi och säger när det är ca 1 m kvar ” nu går vi” och då travar han ikapp och förbi.

Jag tycker att en hund skall få nosa en del på promenaden och att man tar det lugnt och är harmonisk på turen. Vårt stressiga liv speglar av sig på hur vi går med våra hundar som känner av stressen och som då också blir stressade som i sin tur kan leda till tex mötes problem. Flexit gör att jag inte alltid behöver stanna när han vill nosa (även om jag gör det rätt ofta också för att stå och ta det lugnt) utan jag kan fortsätta att gå en bit som gör att promenaden blir lite mer flytig än doftfläck hackig ;). Med detta sagt så undrar jag:

Hur rör sig din hund i koppel egentligen?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s