En oförglömlig dag

I veckan fick jag frågan om jag hade planerat något på lördag? Som tur var hade jag inte det utan var helt ledig och kunde därmed boka upp mig som chaufför till Kolmården för att få följa med och hälsa på vargarna. Får ni chansen hundfolk eller ej, tveka inte på att följa med för det var en helt oförglömlig upplevelse!

Vi var ett gäng på ca 14 st som deltog i besöket. Här är vi påväg till varghägnet och har precis fått lånat jackor, då vargarna kunde vara en aning smutsiga 🙂 Vi lade även ifrån oss allt ”löst” som godis, tobak, hårband o dyl då vargarna stjäl. Om de lyckas stjäla så tillhör det vargarna och vi som besökare blir inte så intressanta längre, då de skall undersöka det de har stulit 🙂 De visa upp en lagom fin kamera som en av vargarna hade fått tag på 😉

När vi kom in i hägnet var det bra om vi gick ner till vargarnas ”nivå” så att de kunde hälsa på oss. Att ta stöd mot ett träd eller sitta på en sten rekommenderades så man orkade hålla emot ifall vargarna skulle knuffa omkull en. Om man råka bli omkull knuffad skulle man så fort som möjligt komma upp till sittande position igen för annars blev man rolig och då kunde vargarna tro att man ville leka. Då leken är hårdhänt var det inget de rekommendera en att delta i 😉

Att bli kliad var något de tyckte var väldigt skönt, speciellt nu under fällperioden. Man såg många likheter med vissa utav våra hundar som även dom älskar att få rumpkli 😉

Efter en stund när vargarna hälsat färdigt på oss gick de i lugn och ro och lade sig igen, medans våra guider berättade om flocken.

Det var viktigt att vi respekterade när vargarna gick iväg, då allt är på deras villkor. Så om de hade gått och lagt sig fick man absolut inte gå fram och störa dom.

Att få klappa och klia våra hundars ”urmoder” är en sån där liten dröm som går i uppfyllelse 😀

Man skulle klia dom rätt hårt, då pälsen är väldigt tät och tjock. På vintern kan man knappt känna huden undertill. En härlig känsla gick genom kroppen när man satt öga mot öga mot en livs levande varg.

Helena Johanson som äger Du och Din hund annordnar resorna till Kolmården. Är du intresserad gå och och anmäl dig på hennes hemsida!

Efter en mycket fakta och genomgång bjöd våra guider(Maria & Marie?) upp till yl. Då det bara är dessa två som ”tillhör” flocken är det enbart dom som ylar. Vi som besökare skulle vara passiva och varken yla eller röra vargarna i detta skede.

I hägnet fanns ett berg där vargarna hade bra koll över de ca 4000m2 som de lever på. Så fort de hörde ylet kastade dom sig ner mot Maria och Marie.

Helt fantastiskt att se deras tydliga kroppspårk dom har mellan varandra.

Det var lite gruff och tillsägelser medans de jobbade igång ”ylet”. Det är inte en självklarhet att de kommer när M&M ylar, men idag bjöd de verkligen upp till sång.

Tydlig och snabb markering som den undergivna vargen avläser snabbt.

En rysning gick genom kroppen när man hörde ylen.

Var helt fantastiskt att sitta mitt i ”smeten” och få uppleva den underbart fina men till lätet sorgsna sång.

Maria ihop med sin kör.

Grymt häftigt! Måste upplevas live. Var lite synd att jag inte hade med mig min telefon in så jag hade kunnat filma. Den fick stanna i jackan utanför, då jag var rädd att de skulle lyckas stjäla den 😉

Underbara djur!

Varg till vänster är lägre i rang och visar underkastelse mot den till höger som är högre i rang.

Samma vargar där en slick i mungipan är avslutet på den undergivna gesten.

Alla vargar är uppvuxna i fångenskap alltså nappmatade. Här är Maria en utav de som sköter just denna flocken utav vargar. Det finns för tillfället två stycken flockar i Kolmården, men för att gå in till den andra måste man byta till rena kläder för att inte lukta ”annan varg eller hund” så skötarna arbetar oftast med en och samma vargflock hela tiden.

Efter ylandet gick flocken och lade sig igen. Denna flock betsår utav 6 djur, 3 tikar och 3 hanar, dock är tiken som är lägst i rang inte med på kortet då hon har fått tillsägelse att hålla avstånd. Flocken styrs utav en alfahane och en alfahona och bara genom en blick ifrån nån utav dom räcker för att bestämma vem som får ligga nära eller inte. Då djuren är syskon med varandra är tikarna kastrerade för att undvika inavel. De två flockar som finns är en flock med bara hanar och denna flocken med både hanar och tikar. Åldern på dessa är idag 5 år och man jobbar varje dag med att behålla dom sociala, då det absolut inte är en självklarhet. Skötarna kollar till dom 2 gånger dagligen och de utfodras ca 3 gånger i veckan för att det skall efterlikna deras naturliga levnadssätt som möjligt.

Man såg måååånga beteenden från vargarna som våra hundar har 😉

Att bli kliad på magen är inte heller så dumt 😉

Ett fint vargansikte

Dom har vääääldigt tydligt kroppspråk som är otroligt intressant att tyda. Hade lätt kunnat sitta en hel dag och bara studera dom.

När vi var påväg ut ifrån hägnet började vargarna springa runt oss en del som gjorde att vi blev ”kvar” en liten stund till 😉 Malin blev av vargarna utsedd till den bästa kliaren. Alfahanen var han som såg till att uttnyttja hennes kli så mycket och länge som möjligt 😉

Man får givetvis en hejdå puss också.

Underbara djur och en helt underbar dag! Vilka fantastiska signaler de har mot varandra. Tydliga, konsekventa och kärleksfulla är de bästa orden som beskriver detta besöket. Får ni chansen att gå in hos vargarna, ta den! Inget besök är det andra lik och man lär sig MASSOR! Tack Helena för att du annordnar dessa besök och för hoppningsvis kommer jag kunna följa med någon mer gång!

Annonser

En kommentar på “En oförglömlig dag

  1. Cassandra skriver:

    Åh underbart! Vilka fantastiska djur de är 🙂 Det där måste jag uppleva någon gång!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s