Hundträning

En vecka full med hundträning så ovanligt 😉 Har även fått hoppa in på jobbet två nätter för att täcka upp min kollega som är hemma för vård av barn. I måndags hade jag facebookbestämt en träff med ett hundekipage som behövde platsliggningträning och kommendering. Det är typ öppen träning på måndagar på Borås Bk annars är den officiella dagen onsdagar. Mötte upp Mari med sin lapphund Zammi där vi började med platsliggning. Eros var taggad och hade en del ljud för sig, men blev sedan skärpt när vi börja momentet. Var nog en tio ekipage på planen samtidigt så det var mycket, men bra störning. Vi fick även sällskap av Gunnel med sin go briard tik på platsen där hon blev nr 1, Zammi nr 2 och Eros 3. Gick över förväntan, något oroligt men det börjar verkligen ta sig. Toppen bra vovvar vi tränade med som båda två låg blixt stilla. Därefter körde vi igenom lite moment jag valde de separata momenten: tandvisning=Bra, en apport av större modell= Bra, hoppet=Bra (Förutom när jag hade lagt apporten för nära hindret och Eros halvvägs tvärnita från mig för att springa och hämta den 😉 ). Sedan valde jag att länka ihop läggandet under gång, inkallning och ställandet under gång. Kedjan var helt oki, förutom läggandet som är en aning tveksamt. Mer detaljpill på att få han mer säker i sin lägganden med andra ord.

Tisdagen ägnades åt agility med Catarina och hennes hundar. Hade skrivit ut lite nya banor, då de jag hade i pärmen redan är körda en gång ;). Jag brukar plocka banor ifrån Åsa Wrede då dom är väldigt tydliga och ”skriv ut” vänliga 🙂 Dagens bana var denna. En flytig rolig bana med vissa luringar på sina ställen. Jag körde banan två gånger med Eros med två olika handlingsalternativ.

Alt. 1: Från hinder nr 10 (genomskinliga tunnlen) väljer jag att göra ett blindbyte till hinder nr 11. Det blir en alldeles för lång sväng utifrån tunnlen då jag fortsätter att springa för att hamna i rätt position(ingen bra vägval av matte). Från hinder 12-14 gör jag en vanlig grundsväng och håller högerhandling hela tiden som gör att jag hamnar på höger sida om nr 15 och A-hindret. Funkar ok. Slarvar med belöningen på A-hindret och ger det för långt upp(ajjabajja, slarv från matte). Högerhandling mot böjd tunnel där jag även drar upp handen till fickan??? som gör att Eros tvekar=vägran(slarv från matte). Blindbyte till slalomet som han tar klockrent 🙂 Bra avslutning, men farten kan bli bättre.

Alt. 2: Från hinder nr 10 (genomskinliga tunnlen) väljer jag att hålla mig kvar på vänster sida mot hinder nr 11. Blir bättre sväng ifrån tunnlen, inte lika vid men kan ropa ännu tidigare på honom för att få ännu tightare sväng. Mellan hinder nr 11 och 12 gör jag sedan ett bakombyte för att få högerhandling mot nr 13. Gör sedan ett framförbyte från hinder nr 14 till 15 som innebär att jag blir kvar på vänster sida om A-hindret som i sin tur leder till vä. handling till tunnelingången som gör att Eros är säkrare på ingången. Blindbyte även denna gång mot slalom som känns toppen och sedan raksträcka mot mål, där han missbedömmer avhoppet inför sista hindret=rivning. Tog om slalom,långhoppet och sista hoppet en gång till för att kunna belöna bra fart utan rivning 😉 Detta sista alternativet kändes mycket bättre och inte lika ”hackigt” som alt. nr 1.
Efter avgång på hundarna tacka vi för god träning och for hemåt. Någon timmes sömn fick det bli då det var jobbnatt.

Idag upp vid 11 för att åka till Susanne Andersson som har Eros som projekthund inför sin utbildning som hundmassör. Det är andra gången vi är där och förra gången kunde vi konstatera lite ”skit” under högra skuldra som KANSKE kan vara den bakomliggande orsaken till hans onda tass pga snebelastning. Han fick sig en ordentlig genomkörare med blandade känslor 😉 Han tycker det är skönt, men ändå lite obehagligt. Idag användes även en vibrationsstav för att gå in lite mer på djupet. Han markerar mer på höger sida än vänster. Har haft planer på att åka upp till Redog (utbildningscentret) för att få en genomgång av honom där, men idag kom vi fram till att jag nog skall åka till Västra istället och begära en röntgenplåt på höger skuldra för att se så det inte blidats några pålagringar. Sen får vi se om det visar något och hur jag går vidare därifrån. Jag vill verkligen gå till botten med hans trampande, men eftersom symptomen är så diffus är det inte lätt att hitta svaret. Då vila inte gjorde någon skillnad så har jag med samråd med vår sjukgymnast beslutat om att jag kör på några månader för att sedan komma på återkoll. Jag är väldigt noga med uppvärmning, nedvarvning, massage och vilodagar. Kör vi agility får han minst 1 dag vila ifrån detta. Istället blir det skogspromenader och lydnad. Så när vi var klara hos Susanne åkte jag och hämta far min.

En snabb paus i soffan innan vi for in till klubben för den öppna träningen. Ikväll hade jag bestämt träff med Gunnel med briardtiken (Aina?) för plats träning och genomkörare av moment. Platsen gick sådär. Han satte sig upp efter 1.30 och satt stabilt och titta på alla andra hundar som träna. Det enda positiva med det är väl att han väljer att sitta kvar och inte gå fram till någon annan hund eller springa till mig. Diskuterade lite med Gunnel hur hon har gått till väga och skall testa hennes sätt. Hon har kört med godisskål framför hunden, något som jag valt att inte testa eftersom Eros har suget framåt. Har testat med att ha belöning bakom honom, men funkar inget vidare på honom. Alla förslag är välkomna så jag kan knäcka nöten över att få bort myrorna i brallan på Eros ;).Därefter hjälptes vi åt med kommendering av diverse klass 1 och klass 2 moment. Summan av träningen var god och jag är väldigt nöjd över att Eros klarar av störningar iform av lösa schäfrar, hussor och mattor som ryter på sina hundar och hundar som skäller 😉 Kommer bli mer träning på klubben.

I morgon blir det nog vila och lite små träning här hemma. Mor och far var i Ullared i tisdags och pappa hitta då ett 4 pack koner och tänkte på mig 😉 Så nu har jag smått börja lära in rutan. Körde en mini-ruta igår med 4-5 skick där han smått börja förstå ”leken” 🙂 Fredag blir det nog en tripp till Ikea och lördag hundträning för hela slanten :D. Har haft en mycket god vecka hittills och mått riktigt bra. De två sista dagarna har jag haft en rofylld känsla i kroppen, något jag inte känt på flera månader. Jag hoppas på att dessa dagar blir fler och fler och slår ut de som är tyngre. Det har varit ett par väldigt jobbiga månader och  är det fortfarande, men emellanåt kommer en varm känsla av välmående och hoppet om en lösning tänds igen.

Annonser

En kommentar på “Hundträning

  1. petrakarin skriver:

    Skönt att höra om allt gott som händer 🙂
    Jag kan rekommendera Nathaly på Medicor Rehab (Mölndal) om du vill gå till Eros med någon som inte är veterinär utan specialiserad på muskler och skelett.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s