Djur för nytta eller nöjes skull?

Ett lamm med skadat bakben p.g.a bett från hund
Foto: Pia Möller

Den senaste dagen har en händelse på en gård fått stor uppmärksamhet på facebook och genom bloggar. Händelsen rör lamm och tackor som blivit vanvårdade och utsatta för misshandel (genom hundbett) och det går att läsa om hela förhändelse loppet hos Pia Möller som är den starka personen som vågar stå upp för våra djurs rättigheter och anmält ägaren till polis och länsstyrelsen. Stor eloge till dig Pia som vågar stå upp för dessa vidriga människor som medvetet skadar sina djur. Jag har själv arbetet på en kogård som jag genom skolan(när jag läste till djurskötare) anmälde pga kalvar som dog pga för dålig ventilation och sjukdom. Korna blev pressade och stressade så en äldre ko ramla ihop i mjölkgropen och dog, plus en massa annat 😦

Det är vidrigt och vi som har vett innanför pannbenet och är måna om våra djur stora som små måste våga reagera och framförallt agera. Oftast är det mycket snack och lite verkstad något som jag tyvärr märkte av hos både veterinärer och anställda hos länstyrelsen som även i mitt fall och detta fallet med fåren har fått tidigare anmälningar, men inte gjort något mer än gett ut varningar! Det är mycket regler och lagar att följa för alla inblandade mydnighet som ägare, men när djur utsätts för onödigt lidandet tycker jag att det måste bli skärpning och åtgärder måste sättas in snabbare än vad det gör idag. Händelsen hos fårbonden och händelsen hos kogården jag var på får mig att tänka på vallningen. I dagens läge har vallningen blivit väldigt populär. Jag tycker mig läsa överallt om vallkurser och hemsidor där vallning under eget ansvar erbjuds. Detta gör mig rädd. Jag är absolut ingen expert på vallning och har bara testat på det ett fåtal gånger med Avila när hon var valp och unghund, men inte så mycket mer. Under de gångerna hann jag uppleva ett ställe som i mina ögon och magkänsla inte kändes ok.

Genom min djurskötare utbildning som var bra intensiv hann vi med många studiebesök på ko, får och grisgårdar. Vi hade prov och genomgångar av sjukdomar, smittskydd och inomgårdsmekanik. Jag har godkänt kursintyg av Svenska Djurhälsovårdens kurs i villkorad läkemedelanvändning för nöt och framförallt djurhållning utav våra lantbruksdjur var ett stort block på kursen både teoretiskt och praktiskt. Så trots att jag inte är någon bonde själv har jag arbetat och umgåts med bönder som gör att man har ett visst tänk. Något som jag funderar på vad gäller vallning är att idag skaffar man valldjur för att kunna valla med sina vallhundar man köpt, man skaffar inte vallhund för att valla sina valldjur man redan har? Det är detta jag tror är det farliga, då det är så lätt att skaffa tex får som man sedan kan ”testa” att valla på, för att jag har en vallhund. 

Mycket fokus är på hundarna, men mindre på valldjuren. Detta är min uppfattning när jag läser forum, bloggar, inlägg och liknande lite här och var. Jag vet att det finns MÅNGA bra vallhundsmänniskor och hundar där ute, men idag vill jag lyfta fram ”modet” som verkar vara idag med att man SKA valla med sin vallhund? I dagens morderna samhälle där bondgårdar med djur minskar finns inte lika stort behov utav att ha hundar som vallar och aveln på våra hundar ändras också därefter, så hur viktigt är det egentligen att våra hundar MÅSTE få valla? Ja, att under kontrollerade former besöka och testa på vallning hos en erfaren får/ko/ank- ägare för att se om det eventuellt finns ett fint vallningsämne i hunden säger jag ingenting om, då man annars kan gå miste om bra avelsmaterial. Boder collie och Australien working kelpie är två raser som avlas på arbetsmeriter och ja, visst måste vi har vallhundar kvar eftersom det fortfarande finns bönder som har dom i arbete, men all denna vallning som idag bedrivs för nöjes skull känns inte relevant varken för vår, hundarna eller djurens skull. Det finns många aktiviteter som vi kan erbjuda våra arbetande raser och att en vallhund måste valla är en stor fråga som jag har funderat på det senaste tiden? Olika händelser där djurhantering utav valldjuren är dålig får mig att fundera på om vi har valldjuren för nytta eller till nöjes skull?

Annonser
Detta inlägg postades i Tankar.

En kommentar på “Djur för nytta eller nöjes skull?

  1. Pia Möller skriver:

    Tack för stöd ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s