Vatten

Ja, idag är det ju helt sjukt varmt. Eros vet inte riktigt vart han skall ta vägen eftersom det är varmt överallt 😉 Vi träffade upp Helena med söta lilla Mintra för en långsam promenad runt Kypesjön vid 13-tiden idag. Lagom promenadslinga med tillhörande badplats fanns mittemot den allmänna badplatsen där hundarna stod och njöt i vattnet. Eller ja, stod och stod Eros valde tillslut att sätta sig i vattnet 😉 DÅ är det verkligen varmt för det har han aldrig gjort förut. På tal om vatten så hoppas jag verkligen att alla tvåbenta som fyrbenta (som inte kan få tag på vatten själv förutom i vattendrag/sjöar) är noga med att dricka mycket vatten nu i värmen. Glöm inte att alltid ha med mycket vatten till din hund och att alltid byta ut till nytt färskt vatten när tillfälle ges. Jag har alltid minst 2 liter vatten med mig i bilen och skall jag promenera häller jag över till en petflaska så jag får med mig vatten på promenaden.

Framförallt så är det viktigt för alla aktiva hundägare som trots värmen tränar med sin hund. Att kunna erbjuda vatten och skugga är viktigt för att hunden inte skall överhettas och det är en självklarhet för många, men inte för alla så därför tåls det att sägas igen 😉 Låt hunden bestämma om det är skugga eller träning som gäller i denna värmen. Många hundar med mycket motor i säger inte nej till arbete trots värmen och då är det extra viktigt att vi som ägare säger nej. Anpassa träningen till senare på kvällen om det är möjligt, men då man ibland tävlar i värme är det såklart viktigt att få till viss träning i väme också för att ”vänja” hunden att arbeta i hetta, men då skall det ske med sunt förnuft.

Det svåra är att lyckas hålla hunden sval samtidigt som man vill att musklerna skall vara varma. Det finns olika varianter utav kyltäcke som kan vara bra på väldigt långhåriga raser då kylan blir mer ”ytlig”, men mindre bra på korthåriga, då risken för att man kyler ner musklerna finns. Kyltäcket sitter som ett vanligt täcke vilket innebär att de stora ryggmusklerna kyls ner och har man otur så KAN nedkylningen leda till muskelsträckningar så det är något man skall använda med omsorg. Jag föredrar hellre att man har kylduk på hunden i skuggan så hunden själv kan skaka av sig den om det blir för kallt. Försök att hålla tassar och undersidan av magen kyld istället för uppepå för att undvika att de stora muskelgrupperna kyls ner. Lite tips såhär nu i värmen 😉 Så var rädd om dig själv och var vaksam på din hund och se till att alltid ha tillgång till vatten!

Han slutar aldrig att förvåna, mitt älskade skägg 😉 Idag valde han att sätta sig i vattnet. Kul syn med svanstippen uppstickandes som ett stetoskop 🙂

Annonser

En kommentar på “Vatten

  1. Pia Möller skriver:

    Jag har alltid rikligt med vatten med mig och dränker ner dom med jämna mellanrum. Det är käckt! Och mycket pauser. Korta, intensiva pass med vilostunder i skuggan. Perfekt med flera hundar att varva mellan 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s