Hundfoder+träning+träningstankar

Idag gick jag på veckan ”ledigt” 😉 Trots det så måste jag sitta uppe på nätterna för att omställningen inför arbetsveckan inte skall bli allt för svår. De första dagarna när jag kör brukar ändå vara lite tunga, så att gå lägga sig tidigt när man är ledig är inte så smidigt vad gäller veckoövergångarna. Så, ja vad passar inte bättre när man försöker hålla sig vaken att blogga? Blivit lite av en nattbloggare känns det som när jag kollar på vilka tider mina senaste blogginlägg är inlagda 😉 Efter sovit bort förmiddagen (händer ju ändå inget kul) så gick jag och sväng med Eros. Var bra kladdigt ute och på halva promenaden bjöds det på regn.

Planer för kvällen var att köpa hundmat, nytt märke som blev Carrier pga fosfor halten är en aning hög i Standart. Vill hålla mig till svenskt foder och då finns det ju bara ett fåtal att välja mellan. Eros verkar vara nöjd även över detta fodret. Han har ätit Standart med god aptit, men efter övervägande och påläsning av fodrens olika innehåll väljer jag nu att testa ett annat. Carrier innehåller även glukosamin som jag känner kan vara bra för Eros tass, vilket Standart saknar. Hur resultatet blir återstår att se om några dagar 😉
Efter foderköp åkte vi vidare till klubben där vi mötte upp Mari & Zammi för lydnadsträning. Måndag innebär även öppen träning så det var fullt med ekipage på plan =superbra störningsträning. Dock som jag sagt förut så känns det som Eros blir mer skärpt och idag var inget undantag 😀 Det känns som det blir ”tjatigt” att skriva om träningar som går bra, för alla som någonsin tränat aktiv med sin hund vet att man har dippar i sin träning. MEN under de senaste månaderna har jag börjat arbeta med ett annat tänk i träningen som gör att de senaste träningspassen faktiskt har känts äckligt bra :D.

Till er som nu inte är hundnördar och intresserade utav träningsfunderingar behöver inte läsa längre då jag kommer gotta mig i dagens träningspass som jag känner på mig kommer bli låååångt 😉

Alla är vi olika vad gäller träning, en del behöver ha tydligt uppsatta skrivna mål, andra kör lite på måfå medans andra behöver ha både delmål, mål och drömmål att träna efter för att det skall fungera bra. Så länge man själv känner sig bekväm med sitt upplägg så är det ju bara att köra på 😉 Något som man oxå behöver ha är bra träningskompisar att bolla tankar och funderingar med. För att återgå till dagens träning så kommer jag att skriva lite om hur mitt upplägg såg ut. Detta varierar ju såklart beroende på vad dom jag tränar med vill göra/ha hjälp med och vad jag själv känner för plus vad omgivningen har för sig. Det som nedan är i fetskrift är typ hur jag tänker medans jag tränar, men skrivet i läsform 😉

Jag började med lite träning på ingång på plan. Eros var taggad = hoppar framför mig och skäller/ylar tills jag ber han om fot och kliver in på planen. Detta är något som är en del av mina nya tankar, att han faktiskt får hoppa och yla så länge jag vet att jag dämpa och bryta honom. Anledning till detta är att från första stund i träningen vill ha attityd, fokus och glädje och det visar Eros genom just detta beteendet :Ingångarna var sedan toppen med fint fokus, körde utan kommendering. I bakhuvudet vet jag även att ingång och transporter har funkat fint på tävling= Endast underhållning behövs.

Körde sedan linförighet på plan där andra ekipage körde olika moment så som inkallning och ff: Här jobbade jag idag med att han skulle hålla fokus på mig, då jag vet att hans svaga punkt är att bibehålla den samtidigt som det är ”action” på plan. I bakhuvudet vet jag att han tycker detta är väldigt svår vilket innebär att jag kör korta pass och sänker mina kriterier för dagen(till det lättaste kriteret jag har för linförighet) för att bibehålla hans attityd, fokus och glädje. Anpassar mig alltså för dagens omgivning och kräver inte igenom detaljer som gör att han misslyckas. Utan lägger detta till en annan dag där störningen är mindre. Körde många svängar och halter där jag tillåter honom släppa fokus och kolla läget för att inse att det är ”lugnt”. Detta gjorde att han i halterna snabbare och snabbare släppte omgivningen för att söka fokus hos mig= OK pass, men kan bli bättre.

Efter detta skulle de även köra platsliggning med skott som återigen gjorde att jag fick fundera igenom hur jag skulle göra. Eros är helt skottfast = bryr sig inte ett dugg om skott, men att ”äventyra” vår platsliggning med skott kände jag inte var aktuellt nu när den äntligen börjar kännas trygg och fin. Bestämde mig för att gå till läktaren för en vatten paus, där Eros själv bjuder på ligg. Första skottet går av och Eros skuttar till och kollar mot skytten vänder sig sedan mot mig för att typ fråga: Ööö…här är väl inget viltsår ;)?. Han lägger sig igen, 2:a skottet går av han rycker till i hela kroppen men ligger kvar och får godis. Sen kommer jag inte ihåg om det var ett eller två skott till, men han bjuder på ligg hela tiden= Härligt att veta att han även är skottfast under sådana här situationer, då det var första gången i hela hans liv jag kört ”skott” träning på detta vis 🙂 = Endast underhållning behövs

Därefter körde jag rutan från ca 3-5 m avstånd: Första skicket drar han sig till högra konen vilket gör att jag ej belönar utan gör om. Det andra skicket och de tre efter söker han sig fint in i rutan. Pausar för att dela lite godis jag hade i fickan och gjorde två nya skick, men märkte att fokuset börja dala= Bröt övningen: Info: De senaste rut-träningarna vi kört funkar han bra de första 5 skicken och då skall jag bryta och inte ”älta”. Allt för att bibehålla farten, attityden och glädjen. I bakhuvudet är tankarna, ja varför skall jag skicka upp mot en 7-8 gånger när han gör enligt mina kriterer de fyra första gångerna?

Sedan körde jag även hopp-sitt-hopp och ettans hopp. I hopp-sitt-hopp behöver jag träna mer på uthoppet utan dk, annars fint. Ettans hopp är bara underhållning av moment och ingångar.

Sedan blev det 2:ans apportering och 1:ans apportering. 2:ans ser fin fint ut och träning behövs lite på gripande och på ingångar och även få bort dk på utskicket. Ettans blir bättre och bättre utan tugg= Underhållning av moment.

Sist men inte minst körde jag platsliggning med Mari och Zammi. Under momentet började resten av människorna gå ner till klubbstugan som gjorde att Eros hade fokus och koll på dom, men låg superstabilt i hela 2.30 min!!!! Fasen vad det känns bra!!!! = Underhållning av moment

Såhär brukar oftast mina träningar se ut. Jag är alltid flexibel utan några nerskrivna mål, då jag inte vill ha någon press till prestation. Jag försöker oxå variera vilka moment vi tränar på för att inte ”nöta” ut det vi redan kan (det jag skrev ”underhållning” på här ovan). Genom att köra det vi känner för just den dagen blir oxå träningen mer lyckad, än om jag skulle hålla stenhårt på en schema med uppskrivna moment. Detta beror ju på att vissa dagar funkar fart-saker bättre än sakta-saker beroende på hur vi känner oss. Sen vad gäller mina mål så har jag oftast en ”målbild” i huvudet om hur jag vill att det skall se ut vilket är svårt att få ner på papper. I första hand tränar jag ju själv med detaljpill hemma och få det likna min målbild så mycket som möjligt. När jag sedan tränar ihop med vänner så säger jag till dom hur jag vill att det skall se ut och vad jag vill att de skall göra och vice versa.Detta gör ju att de även får en hint om hur min målbild ser ut som gör att de kan ge feedback om hur det ser ut på ”avstånd”.

Så om man tex tar lydnadsklass 1, så har jag målbilder om hur jag vill att varje moment skall se ut som jag sedan kedjar ihop till en helhet. Sen att jag inte gör ett träningsschema för varje dag, är som jag skrev för jag vill känna av dagsformen och utifrån den bestämma vad vi skall träna. Är han taggad som idag kan jag köra på längre, köra mer detaljpill och flera moment. Känns han mindre taggad satsar jag på mer fart, korta pass och slänger in lite trix emellan för att arbeta upp uthålligheten, trots att han känns loj, men att han fortfarande skall tycka det är KUL!!!

Sen får man aldrig fastna i träningen för någongång vill jag ju ut och tävla. Själv anmäler jag mig inte till tävling ”för att få en spark därbak” innan jag känner mig färdig med träningen (vill alltså inte ha någon hets/press för att nå mitt mål som i vårt fall ha varit komma ut i lyd. klass 1) Utan jag vill träna tills jag känner mig redo, DÅ anmäler jag mig till tävling. Att känna sig redo menar jag att jag uppfyller min målbild jag har i huvudet. Detta är ju oxå något som är väldigt olika från person till person och allt beror på hur man funkar. Vissa behöver ha ett tävlingsdatum för att få träningen gjord, medans jag själv funkar med att få träningen gjord ändå ;). Jag tycker att tendens till frustration kommer lättare om man har satt ett datum, för då MÅSTE man få bra träning varje gång för att känna sig redo för en start. Sen om bra träning uteblir vid flera tillfällen kommer ångest över att tävlingen närmar sig. Sen finns ju alltid alternativet att stryka sig, men beroende på hur man fungerar kan man se det som ett ”misslyckande” och att man inte lyckades nå sitt ”mål” som då var att tävla ett visst datum. Därför tycker jag själv att det är bättre att inte sätta ett tävlingsdatum för då kan jag heller inte misslyckas, utan bara lyckas när jag väl startar :).

Sist men inte minst så är det ändå djur vi tränar vilket innebär att allt kan hända. Jag och Eros har ju startat ett flertal lyd. klass 1 tävlingar utan att nå ett första pris (som såklart är mitt mål). Att träna och tävla är inte samma sak och att träna på nervositet är svårt 😉 Men att veta om att vi kan alla momenten är en trygghet som gör att nerverna hålls i bättre schak. Våran platsliggen har varit ett moment som jag inte känt oss helt redo på, men ändå startat och det är för att jag VET att han bara sätter sig upp eller går till mig. Skulle han däremot på träning visat intresse för andra hundar och ”förstört” genom att gå till jämteliggande hundar skulle jag ALDRIG ha startat honom. Återigen har jag haft en målbild i huvudet, men ändå varit flexibel för att inte fastna i ”bara” träning. Idag är vi väldigt nära att nå min målbild som jag har i platsliggningen och vem vet, då kanske vi även når vårt första pris nästa gång vi tävlar ;). Hoppas att jag har väckt lite tankar och funderingar kring, om hur ditt egna upplägg är genom detta inlägg. Det är trots allt en viktig bit att sätta en viss form av mål, om man vill nå resultat på tävling. Sen om målen skall vara på tävling eller i vardagen bestämmer du själv. Alla har ju faktiskt inte som mål att tävla trots att man kanske tränar med sin hund, något som ibland är svårt att komma ihåg för en tävlingsnörd 😉

Ne, nu har jag tömt lite om hur jag tänker och gör på träning för denna gång och eftersom ni har läst ända hit bjuder jag på en skön bild från träningen idag 🙂

Eros passar på i vattenpausen att spana från läktaren på de andra som tränar 😉

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s