Dvärgschnauzer

Vad är det för hund jag har i kopplet? Det kan man lugnt fråga sig ibland, men jag vet i alla fall att det är en kastrerad 5-årig dvärgschnauzer hane i sina bästa år 😉 Utifrån rasstandarden tänkte jag ge egna tankar om hur jag uppfattar Eros. I kursivstil har jag skrivit utifrån hur jag upplever Eros, alltså inte generellt om hur en dvärgschnauzer är eller skall ”vara”.

Dvärgschnauzer, svart & silver

Historik

”Runt förra sekelskiftet uppträdde en schnauzerliknande dvärghund runt Frankfurt am Main under namnet strävhårig dvärgpinscher. Rasen var ursprungligen råttfångare och gårdshund och hemlandet är Tyskland. Under mer ordnade former anses rasen ha uppstått i slutet av 1800-talet genom korsning av små schnauzrar och dvärgpinscher.”

Ja, det finns väl inte så mycket att säga något om förutom att Eros härstammar då ifrån Kennel Tendenz 🙂

Användningsområde

”Rasen är främst en sällskapshund men fungerar som en bra allroundhund för den som är intresserad av att arbeta med den. Passar bra för hundsporterna agility, rallylydnad, sök och spår med mera. Men den trivs också bra med bara promenader och den normala stimulans som den får i ett vanligt familjeliv.”

Stämmer bra! Tycker dock att alla hundar skall få arbeta i någon form och då inte ”bara” promenader och vanligt familjeliv. Som det skrivs är det en allroundhund och det är något som den verkligen är och som flertalet dvärgschnauzerägare upptäcker mer och mer 🙂 Man ser fler på agilitybanan, fler i rallylydnad och fler på lydnadsplanen som är riktigt kul! Eros älskar att arbeta oavsett om det är agility, lydnad, trix eller spår m.m. Han har en grym arbetsmotor och med rutin och ålder har han blivit riktigt uthållig. Han fixar ”lediga” dagar utan problem och är hyffsat nöjd, men att få sova efter ett roligt träningspass är en helt annan femma 😉

Hälsa

”Allmänt sett är dvärgschnauzer robust, frisk och stark med lång livslängd. Den kan drabbas av urinsten (drygt 5%). Ögonsjukdomar är ett litet problem i rasen.”

Här skulle jag vilja ha en omformulering vad gäller ögonsjukdomar. ”Litet” beror på vad man jämnför med. Bättre att skriva att det finns och att inte skriva någon benämning på hur omfattande det är. Oavsett om problem är litet, så finns det där och man skall vara medveten om det. Eros har än så länge inga problem vad gäller ögon och urinsten (som nämns i beskrivningen), men han har däremot haft en del andra åkommor som inte är några rasbundna sjukdomar. Går att läsa mer om det under hans egna sida här på bloggen.

Egenskaper / Mentalitet

”Dvärgschnauzer har en god balans mellan vaksamhet och lugn. Den har lätt till skall. Rasen har integritet och är läraktig, alert, nyfiken och uthållig. En stor hund i litet format som med god uppfostran blir en utmärkt följeslagare. Den tycker om att vara aktiv och gillar allsköns former av lek. Det är nästan omöjligt att trötta ut den, då den är mycket konditionsstark och livlig när den är ute. Men i gengäld är den lugn inomhus.”

Haha, jag har då kanske inte en stor hund i litet format utan istället så har jag just en stor dvs 😉 Angående balans så tycker jag det stämmer bra in på Eros vad gäller mellan vaksamhet och lugn. Han har en väldigt bra på och avknapp. Vad gäller skall så, jupp han har lätt till skall 😉 Som individ är han väldigt pratig och har massa läten för sig i typ alla situationer något som jag tycker är hans charm. När man lär sig lyssna så hör man att han har ett stort register på sitt prat beroende på situation så det är inte bara skall utan mycket morr,grymtande, yl, pip och alla ljud däremellan 🙂 Detta är inte något som jag stör mig på, så länge han är tyst i situationer som kräver tysthet. Hans prat är en del av honom och det passar ju bra med tanke på att vi är rätt *harkel* pratiga av oss i familjen 😉 Den enda nackdelen som jag kan finna är att jag inte har vant honom mer vid barn. Han accepterar systersonen och de kan leka jage med Skunken som galningar, men kan däremot tycka andra barn är lite ”läskiga/konstiga”. En socaliseringsfråga i tidig ålder kan jag känna, då vi i princip inte träffa på några barn när han var liten eller unghund så är det heller inte konstigt att han tycker det är lite svårare att förstå sig på dom 😉 Dock är detta egentligen inget ”problem” eftersom han fungerar fint med barnen inom familjen och det räcker för mig.

Att trötta ut honom är typ svårt 🙂 Han kan gå flertalet mil och är som en liten bulldozer som bara går och går. Visst kan han bli trött genom hjärn aktiviteter och det är just därför man skall göra det, men rent motionsmässigt går det nog inte trötta ut honon. Sen är han en stor följeslagare och kan sitta en bra stund vid dörren och vänta om jag är borta. Han är med mig i vått och torrt och backar varken för kyla, regn eller sol (vissa väderlekarr blir han mer påverkad i än andra, MEN han hänger ändå med.) Sen leken….ojojoj vad busig och lekfullhan är! Gossedjur släpas fram och tillbaka och in och ut för att inte missa chansen till bus. Mycket frambenslek är det ihop med lite jage, beroende på vad och vem han leker med 😉 Rasen får både mh- och mt-testas där jag har gjort mh med Eros. Inte ett helt ”rastypiskt” protokoll, men en 1:a på skott som gör han skottfast. Detta är något som är ett stort plus vad gäller honom då han inte bryr sig om varken skott, fyrverkerier eller annat ”udda” ljud utan han är stabil och nyfiken på allt, på gott och ont i bland men gör att vi har en väldigt smärtfri vardag ihop 🙂 Tycker man skall göra mh- och mt-test om man har möjligthet till det för det är otroligt roligt att se sin hund i vissa situationer och väldigt lärorikt.

Storlek och utseende

”Mankhöjd är ca 30–35 cm och vikten är ca 4–8 kg och är kraftigt byggd med stolt resning. Pälsen är sträv och den har buskiga ögonbryn, skägg och benhår. Huvudet har ett piggt och alert uttryck och med en skärpa i blicken, som gör att den kan se lite barsk ut. Den finns i fyra färgvarianter; peppar/salt, svart, vit och svart/silver.”

Eros är då som sagt stor, jag har inte mätt han ordentligt då mätningen jag gjort har varit i agilityn och där är han en självklar mediumhund. Men utan att överdriva så är han i alla fall minst 40 cm i mankhöjd och väger runt 11 kg 😉 Mattes stora kille! För övrigt tycker jag han är snyggt byggd med bra proportioner i sin storhet 😉 Han har verkligen ett alert uttryck med skärpa i blicken samtidigt som den är mild.

Pälsvård

”Dvärgschnauzer är en trimras som kräver sin tid. Den sträva pälsen ska trimmas för att kunna stöta ifrån sig smuts och väta. Detta bör ske minst 4 gånger per år, och dessemellan ska den ullkammas (gärna varje vecka). Utställningshundar trimmas oftare. Det är inte en klippras. Trimning är inte smärtsamt för hunden utan det är död päls som plockas av.”

Här är en viktig bit som jag ångrar vad gäller Eros. Jag klipper han med maskin som har lett till att han är grå istället för svart, för han är en svart/silver. Anledningen till detta är ett flertal stycken och man skall egentligen inte skylla på andra över sina beslut, men jag var tyvär på en trimkurs där de sa att det inte spelade någon större roll vad jag valde, då det är jag som bestämmer i slutändan ändå. Visst är det så, men som nybliven strävhårs/trimras ägare var jag inte helt insatt i ”pälsvärlden” som gjorde att valet föll på klippmaskin. Sen var det inte bara trimkursen som blev avgörande utan även hans sjukdomshistorik så visst var anledningar fler till mitt beslut.

Idag ( 5 år senare) med mer kunskap skulle klippmaskinen vara det absolut sista alternativet! Idag är Eros päls mjuk (vilket den blir av maskinklippning) som gör att den sträva täckhårspälsen är borta. Detta gör att han inte har någon skyddande päls mot varken kyla eller regn vilket i sin tur leder till att han får ha täcke på sig oftare. Inga stora problem i sig, MEN att sköta om en trimpäls känns både lättare och smidigare än att klippa plus att den har kvar sin funktion. Sen är vi ju väldigt aktiva och är ute i skog och mark jämt som gör att det hade varit smidigare för hans del att slippa täcke samtidigt som han slapp frysa 😉 Som sagt jag ångrar det och har försökt att spara ut pälsen under nästan ett och ett halvt år i ett försök om att få tillbaka trimpälsen, men det gick inte. Så idag med den kunskapen skulle jag välja att trima en trimras så länge pälsen tillät det. Det är en trimras så det är mycket pälsarbete, något som är bra att fundera igenom ordentligt innan man funderar på att köpa en dv. schnauzer.

Övrigt

”Den fäller inte hår om pälsen sköts korrekt, det vill säga trimmas och ullkammas.”

Detta är underbart! Syns inte att man har hund, då det inte finns ett enda hårstrå på varken golv, soffa, kläder eller dyligt 🙂 Under övrigt skulle jag oxå vilja tillägga att dvärgschnauzer är en riktigt häftig hund med en enorm personlighet. Det goa skägget, benhåren och ögonbrynen gör att han ibland ser ut som en fundersam liten farbror 😉 Han är en liten ”tänkare” och har en stark egen vilja som gör att man som ägare måste jobba på att variera sig både vad gäller träning/övningar och belöningar. En mjuk hand är att föredra för att bygga upp samarbetet och relationen. Är man för ”hård” eller tråkig så väljer han en egen väg alt. sitter kvar och blänger på en och tänker säkert ”att det där kan du göra själv, matte” ;). En hel del jakt finns i honom samtidigt som han har en grym ”nos” som fångar upp det mesta både vad gäller i spår och sök. Han har allt som jag är ute efter hos en hund. Självsäker och väldigt bra med andra hundar speciellt unghundar, lätt att ha med överallt, trevlig, framåt, arbetsvillig och kelsjuk (dock när han själv väljer det 😉 ). Men sen är det ju Eros jag skriver om oxå 😉

Texten ovan (inte det kursiva) är framtagen i samarbete med rasklubben och är kopierad hos SKK.

Annonser
Detta inlägg postades i Eros.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s