Dessa kontakfält

Jupp, att hitta rätt metod som känns bra vad gäller kontaktfälten (kf) tycker jag är svårt. Igår efter vi städat klubbstugan gick vi upp och körde igenom böjd tunnel med lite olika handlingsalternativ. Ville kolla av så att det inte var något konstigt efter tävlingen(där en böjd tunnel krångla), men det var såklart inga problem 🙂 Efter vi kört lite kombinationer på hopp, böjd tunnel, hopp gick vi vidare med kontaktfälten. Jag har under en tid funderat på hur jag skall göra med kontaktfälten på balansen och a-hindret då dom idag är en chansning och det beror främst på att jag inte är konsekvent 😉 Idag har jag 2 på 2 av, men detta tappar vi väldigt mycket tid & fart på. Jag har spanat runt lite på nätet där jag hitta hos Anna Käll en ”matt-metod” som hon har börjat köra med. Den känns intressant och skonsam, men nja vet inte riktigt om det är Eros grej. Att testa skadar ju inte, men då jag inte har en matta att tillgå i dagsläget så fundera jag vidare. Jag är ute efter ett mer ”running contacts” för att behålla farten, men har inte möjlighet att köra detta varje dag så behöver hitta en metod som är enklare för hunden att förstå och lära sig.

Sittande kf är ju oxå en variant 😉

Eftersom han har tänket, 2 på 2 av, så har han väldigt lätt för att stanna på kontakten och detta vill jag ju få bort. Sen så har han ett visst tempo när han springer och hans svårhet är att samla ihop sig, som gör att han oftast hoppar ifrån halva kontakten som har gjort att han gör det tidigare och tidigare=inte bra ;). Så mitt tänk är att få honom att samla ihop sig, behålla farten och att det skulle vara lätt att köra igång med det. Jag valde därför att jobba med ett hopphinder efter balansen. Jag tänker att om han skall ta sig över hopphindret så måste han samla ihop sig för att fixa avstampet inför hoppet.

Funderade på att köra med ”bumps” (stupränna i plast som man klipper av på mitten, på längden, så det blir som ett gupp) för skaderiskens skull. Märkte dock att det inte skulle fungera då jag var tvungen att höja bommen. Angående höjden på hindret så är jag inte ute efter hög höjd utan det räcker med en höjd som leder till ett avstamp, då det är avstampet jag vill åt ;). Jag började med bommen på det absolut lägsta man kunde ha ca 4-5 cm ? ovan marken. Detta gjorde att han inte tänkte till utan hoppa av ifrån halva kf. I slutet valde jag därför att höja till ca 20 cm för att det skulle bli ett ”hopp” vilket ledde till att han korta ihop sig riktigt fint de sista gångerna. Han springer ända ner innan han tar hindret som då ser väldigt naturligt och fint ut eftersom han hittar rätt tempo som han kan hålla hela vägen ner på kontaktfältet.

Jag har försökt att hitta något om det här ”sättet” på nätet för att få tips, men utan reslutat. Så känner att jag får köra på magkänslan och se hur det utvecklar sig. Hindret är ju såklart en hjälp som skall jobbas bort, men tänker där att man ibland tar bort bommen alt. sänker den och ser vad som händer för att sedan lägga dit den igen för att behålla beteendet jag vill ha. Dock kommer jag skynda långsamt med detta sättet och utnyttja ridhusträningen nu i vinter för att befästa och älta beteendet, om det fortsätter att kännas så bra som det gjorde igår 😉 Så om balansen är med i någon bana kommer jag att sätta in hopphindret även där för att jag inte skall börja slarva med kriterierna 😉 Det känns som en smidig ”metod” då du nästintill alltid har hopphinder att tillgå plus att när man har hittat sitt avstånd och höjd på hindret känns det som om antal ”rätt” blir stor och jag kan koncentrera mig på att springa allt vad jag kan framåt utan att behöva vända mig om och se ifall han är på kf:et.

Jag kommer naturligtvis att filma för att hela tiden ha koll på hur det ser ut och det kommer att utvecklar sig. Nu jobbar jag bara med balansen utan några svängar o likande efter, men när man vill börja träna på svängar efter balansen känns oxå hindret bra att ha som mål att han skall ta det först innan han kan svänga och springa vidare. Återigen säkrar man upp att han är ända nere. Lite om man tänker slalombågar på slalomet när man tränar svåra ingångar så kan man sätta tillbaka första bågen för att hjälpa hunden rätt 🙂 Vet inte om jag skall testa samma sätt på a-hindret, men att man då fäller ut a:et så det inte är så brant i början. Får se ifall jag testar detta på nästa tränings tillfälle 🙂 Tips och tankar mottages tacksamt!

Annonser

4 kommentarer på “Dessa kontakfält

 1. Sussie skriver:

  Absolut, bara kul med lite feedback på sånt man kanske inte tänkt på själv.

  Ja, jag tror att det kan funka bra tillslut faktiskt. Ska sänka hindret lite till nästa gång!

  Jag försökte få fokuset framåt men han sög inte riktigt på leksaken och jag hade svårt att hinna före honom på en lerig plan. (Funkade okej om jag kastade leksaken). Om jag lämnade honom och gick iväg för långt för att komma före sprang han förbi hela bommen 🙂 Så jag försökte befinna mig framför honom men fick inte riktigt till det, man ser på filmen att jag håller på att halka i leran en gång 😉

  Tack för tipsen!

 2. Sussie skriver:

  Sv: Ja jag hittade din blogg via agilitysidan på facebook 🙂

  Jag blev inspirerad och testade hopphinder-metoden idag. Svårt att få hopphindret helt rätt, men ska helt klart testa några fler gånger och se om jag kan få till det 🙂 http://www.sussie.dk/?p=5739

 3. […] detta så seriöst som till exempel Silvias Trkmans metod. Idag fick jag dock inspiration från Anna och testade jag en annan metod med ett hopphinder precis efter, jag tycker att det funkade helt […]

 4. Sussie skriver:

  Denna metoden verkar intressant. Jag håller på att fundera på vad jag ska använda på min nya stjärna och det är verkligen inte lätt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s