Tobias Gustavsson ” Den viktiga leken”

Tiden bara rinner iväg och uppdateringen om föreläsningen i söndags har inte hunnits med 🙂 Passar på att skriva om den nu när jag har lite tid över ;), då det var en väldigt bra och intressant föreläsning om den viktiga leken. Föreläsaren, Tobias Gustavsson arbetar med diverse projekt och har en biologbakgrund inriktning beteendeekologi/etologi. Under de senaste åren har han inriktat sig på frågor som rör hundar och stora rovdjur ihop med olika forskningsprojekt inom viltforskning och viltförvaltning där hundar används. Utöver detta arbetar han även med tjänstehundsekipage både i Sverige och utomlands inriktning spår och specialsökprojekt, ett väldigt intressant arbete med andra ord 🙂

Han började med att prata lite om hans olika projekt som framför allt handlar om ”dofterna”. Han jobbar en hel del med spår och sök hundar inom olika inriktningar och det var intressant att höra hur de tränar. Han berätta att det svåra med sök är att få hunden uthållig och att den bibehåller fokus på rätt ”ämne”. De har upptäckt att om hunden tex skall söka efter kaffedoft och någon gång har fått belöning/tränat på tex tedoft är risken stor att den går över till ”tedoften” om det inte finns någon kaffedoft. De har därför testat att lägga på ljudsignal som skall påminna hunden emellanåt om vilken doft det var den sökte efter. Intressant lösning.

Angående leken så var det nyttig information och saker och ting som man fick bekräftat. Detta är ett axplock (blev rätt mycket 😉 ) ifrån mina anteckningar och jag skriver mina egna tankar i kursiv stil undertill.

Lek

– Lätt att känna igen, svårt att definiera

– Hundar är en av få arter som regelmässigt leker med artfränder och med andra arter.

– Ett behov, fyller den inte behovet är det ingen belöning.

När man tänker på det så ja, leken är oftast lätt att känna igen men svår att definiera, för vad är egentligen lek? Olika från individ till individ är det ju såklart och där får man träna sig själv att lära känna sin hund, vad är lek för just min hund? Hundar leker ju med allt och alla tänkte jag säga, men man känner ju till hundar som leker med både katter, hästar, kaniner osv. Rätt fantastiskt hur anpassningsbara och duktiga våra hundar är på att läsa kroppsspårk egentligen. Viktig tanke att fyller inte leken behovet så är det ingen belöning.

Lekens funktion

– Träna sig

– Sociala strukturer

– Spänning

– För skojs skull

Lite basfakta om lekens funktion.

Finns två typer av lek

– Lek med människan

– Lek med hund

– Tänk på att vi som människor leker med våra hundar som just, människor.

– Lek med andra hundar utesluter inte lek med oss människor.

Man märker att leken är mer avancerad än vad vi först kan tro. Ett exempel som Tobias nämnde, så kan en hund (A) som leker med en annan hund(B), visa rädslesignaler för att hund B skall våga leka. I dessa fall är alltså inte hund A osäker utan självsäker, men hjälper hund B att våga leka genom att visa sig ”undergiven”. Att vi ska leka med våra hundar som människor och inte ligga på alla fyra och krypa känns rätt självklart, men det finns alltid undantag 😉 Sen om ens hund går igång på att man kryper runt och tycker att det är lek så…visst, lek på 🙂 Att hundar skall få leka med andra hundar blir aldrig samma sak som att leka med oss människor, men det ena utesluter inte det andra.

Lek som belöning

– Om leken inte uppfattas som lek fyller den inget behov och är ingen belöning.

Något att ta till sig i framför allt hundtränings sammanhang, men även när man släpper ihop okända hundar tillsammans för lek. En ägare vars hund som väljer att stanna kvar vid matte/husses fötter istället för att springa iväg med de andra hundarna har kanske inget behov utav leka med just de hundarna? Den ser inget behov med att behöva lära känna nya hundar och lössläppet blir ingen belöning, mot ägarens förtvivlan?

Medfödd tendens

– Gå till det som är trevligt.

– Gå bort från det som är obehagligt.

Tankarna går i första hand till koppelgående, men gäller ju allt som hunden utsätts för.Ägare som rycker, drar, sprutar vatten och använder diverse tråkiga metoder för att få hunden att förstå att vi vill att den skall gå ”fot” får motsatt effekt för det är ju obehagligt=gå ifrån=drar i kopplet= motsatt emot vad vi vill som då blir en ond cirkel. Sen finns det en massa andra situationer som man kan gå in på, men det blir alldeles för långt att skriva om 😉

Generalisering

– Alla situationer är olika, när gäller det jag har lärt mig?

– Vardagslydnad är oftast svårare än tävlingslydnad.

Det svåra med hundträning är att alltid variera miljö i den svårighetsgrad så att hunden fortfarande lyckas. Att vardagslydnaden är svårare än tävlingslydnad är för att där finns inga rutiner på samma sak som i lydnaden. Variationen på svårigheterna och plötsliga händelser i vardagen varierar i större utsträckning än på lydnadsplanen.

Byteshandel

– Föremål mot godis eller annat föremål. Syfte att öka värdet på själva byteshandeln snarare än föremålet.

– Föremål mot samma föremål- släpper du så får du den igen

För och nackdelar

– Tjänar på att byta föremål mot samma föremål. Man får oftast snyggare gripanden och släppanden.

– Vågar hunden inte släppa i en ”lek” situation är det heller inte konstigt att den inte släpper in en vid tex ”matskålen”= Förtroendet svajjar.

– Hunden börjar värdera i tex spåret, är apporten värd det här om man jobbar med att byta föremål?

Konflikter

– Är inte alltid mellan hund och hundägare

– Utvecklas ofta över en tid

– Svåra att upptäcka och härleda

Hur ser de ut?

– Tuggande, ofta tecken på nått som stör

– Avståndsreglering ”han tycker så mycket om när jag jagar honom”

-Vanliga konfliktbeteenden, slickningar, öron/svans, lyfta framben

En avdelning som jag tycker var väldigt intressant framför allt tankarna om byteshandel då det är något som många jobbar flitigt med inklusive jag själv när hunden är ung 🙂 Det är här Tobias anser att många får problem. Att behöva gå runt med olika föremål i fickorna för att få in föremålet som man kastar iväg är inte optimalt. Han vill att hans hundar har snabba gripanden och snabba släppanden och det kommer om man jobbar med samma föremål. Problemet är oftast att förtroendet svajjar (konflikter) och en hund som springer efter ett föremål kan visa det på många olika sätt. En del hundar vill inte komma tillbaka med föremålet, en del hundar kommer inte ända fram till föraren, en del börjar ”tugga” på föremålet när de närmar sig föraren eller hunden gör en båge in mot föraren.

Detta är något som han tittar på när man går kurs för honom angående leken och visst känns mycket väldigt logiskt när man tänker efter. Oftast i punkterna ovan så har leken gått ett steg för långt för att hunden skall uppskatta det som lek (läs: Lek som belöning & Medfödd tendens) Och vad som har gått förlångt vet man inte förrän man renodlar leken. Det kan vara att vi ifrån en dragkampslek med hunden går över till att ”skaka” leksaken så tycker inte hunden det är lek längre och lägger ner. Kan vara att vi har tagit ett föremål ifrån hunden för ofta som gör att den väljer att inte komma tillbaka till oss. Tankarna hos mig bubbla runt en hel del och man fick många aha-tankar om byteshandel som var nyttigt och att se det hela ur ett annat perspektiv är väldigt lärorikt. 

Hur härleder man problemet?

– Titta på leken

– Renodla leken

-Lär om, skapa nya förväntningar och lägg till en belastning i taget och utvärdera

– Nöj dig inte med lekar som fungerar halvbra

– Konflikterna kan följa med in i vardagen

Rekommenderar att gå en clinic för Tobias för att få de rätta ögonen på sig som ser de små små detaljerna som avgör om hunden ”trivs” med leken eller ej.

Lekar & stressnivåer

– Förmågan att koncentrera sig är individuell

– Påverkas av hur mycket konflikt som finns i leken.

– Ingen givet samband mellan hög aktivitet och frustrationsnivå.

– Passivitet eller kontroll.

Här prata han mycket om hundar med hög intensitet, då det är något som han är ute efter i hans arbete. Han vill ha en hund som helst springer ”igenom” oavsett störningar. Att dämpa en hund i form av kontroll(kommandon) leder oftast till en tickande ”bomb”. Ex. Vi vill oftast att hunden skall sitta innan den får gå ut eller får sin mat, men när den väl får sitt ”varsegod” så flyger den ut genom dörren eller kastar sig på maten. Tobias fråga är då: Är det viktigt då att hunden sitter(kontroll) ner när vi är ute efter att den skall gå lugnt(passivitet) ut genom dörren? En hund med hög intensitet smäller ner baken i backen på ett ”sitt”, men inombords bygger den upp hög förväntan som sedan exploderar i frikommandot. Han hade själv en hund som var sådan som gjorde att han vid utgångssituationen tog in hunden ståendes mellan sina ben(då positionen är oväsentlig i sammanhanget) och stod med den så tills han kände att den slappna av rent kroppsligt. När hunden gjorde detta så gick de lugnt och stilla ut. Detta är något som jag tycker man märker av framförallt på agilitytävlingar. Hur många hundar är det inte som ligger i buren och laddar på helt fel sätt? Den är under kontrollerade former (i buren), men inte passiv. Hur många hundar är det inte som smäller ner i ”sitt” vid matskålen (kontroll) för att sedan flyga på maten?

Tidig påverkan

– Låg extra stress som valp ger mindre rädsla som vuxen.

– Hög extra stress ger ökad rädsla som vuxen.

Tankar om valptester och att valpar skall testa på så mycket som möjligt när de är små. Är det verkligen bra att ”stressa” igenom alla måsten med underlag, olika djur, olika människor, olika ljud osv?

Vanor

– Om hunden utför en uppgift tillräckligt ofta blir beteendet till slut en vana oavsett belöning

– Det är detta vi vill ha, se till att vanan inte bryt.

Tankar och frågor snurrade runt bland folket och jag själv tänkte på klickerträning. Tobias tog exempel på om man har 10 dörrar och hunden enbart har en dörr att ta så kommer den aldrig välja någon annan dörr, för dörren den alltid valt kommer att bli en vana. Klicker i all ära och han (Tobias) är varken för eller emot, men ibland är det bättre att hunden inte får några valmöjligheter, utan att den har bara ”rätt” väg att välja. Tänker på min egna träning med Eros att jag tycker han lär sig snabbare och vi undviker frustration om jag i början visar vad jag vill, istället för att han skall ”gissa”. När jag visat ett fåtal gånger bjuder han på beteendet och då kan jag börja jobba med klickern för att få precisionen i beteendet. Nu är jag ingen expert  vad gäller klickerträningen, men för vår del funkar detta sättet bra. Återigen gäller det att individ anpassa träningen och ett sätt som funkar på en hund är inte säkert att det fungerar på en annan. 

Detta är som sagt en bråkdel vad föreläsningen innehöll så tycker du ämnet är intressant, gå på en föreläsning för Tobias 😉 Han är kunnig och rak och har erfarenhet utav många raser, dock inriktar han sig mycket på bruksraser av naturliga själ. Är rätt sugen att gå på en ”lek clinic” bara för att se vad han säger om min och Eros lek (skall dock försöka undvika att krypa omkring på alla fyra då 😉 ).

Lek med skunken, Eros favvo leksak 😉

Annonser

2 kommentarer på “Tobias Gustavsson ” Den viktiga leken”

 1. Mathce skriver:

  Hej
  Låter som en jätteintressant föreläsning. Tänkte att jag själv ska gå en föreläsning för honom när tillfälle ges.
  Mycket intressant läsning både i detta inlägg och på din blogg. Tänkte fråga om de är ok att jag länkar till din blogg i ett av mina inlägg. För detta var verkligen superintressant och tänkte göra lite egna reflektioner kring det.

  Mvh Therese

 2. Erica skriver:

  Oj så intressant läsning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s