När bitarna faller på plats

Veckan är proppad av aktiviteter. I söndags var syrran och jag på gymmet och körde ett fuegopass igen. Jag var väl uppvärmd, då jag fick punka 5 km ifrån stan och fick jogga 2 km innan jag blev hämtad. En oförberedd jogging tur i 12 minus var väl inte det skönaste jag varit med om 😉 I måndags vart det mest promenader, telefon och mailgöra och igår var det julbord med jobbet (4 år sedan jag var på något sådant) så det var riktigt trevligt med väldigt god mat 🙂 Idag har vi varit hos veterinären Freddy och i morgon blir det ett försök att hitta något kul i stan att ha på sig till på fredag då det vankas afterwork och party! Har jag nämnt förut att veckorna går fort eller?

Tillbaka till dagens veterinärbesök är att jag idag har efter ca 2 års krångel förhoppningsvis fått en lösning på Eros tass problem och konstiga beteenden som han har för sig emellanåt. Beteendet har dock funnit så länge jag kan minnas och det är att han rycker till och kollar sig mot bakdelen. Ser ut som om någon tjyvnyper honom och jag kan inte räkna hur många gånger jag har försökt att hitta något utan resultat så jag har mer tänkt att han helt enkelt ”bara” gör så. Jag träffa ju Freddy förra helgen och ringde honom i måndags och fick tid idag ute hos honom i Bredared så vid 12 tiden var vi där. Mysigt hästställe där jag möttes av hans fru som var ute och red med deras dvärgschnauzer i bihang 😉 Han har ett mottagningsrum inne i stallet som vi gick in till.

Medans vi försöker fixa bra vinterdäck till min bil fick jag lyxåka i mor och fars bil 🙂 Bagaget är i största lagret för Eros så idag fick han åka fram i mindre utrymme som gör att han slipper ”häva” svängar och inbromsningar( och ja, airbagen är urkopplad 😉 )

Han började med de vanliga böj-testerna i nacke och jobbade sig bakåt med framben, bakben och rygg. Fick mycket beröm för en välmusklad fin och stabil hund. Det märks att han får mycket träning och håller sig i fint skick (alltid kul att höra 🙂 ). När böj-testerna var klara gick han över och kände på patellan där han kunde konstatera att vänster knä är något för överrörlig. Ja, vad ska man säga?? Så många som vi vart hos som inte har hittat detta så blir man ju jäkligt fundersam. Samtidigt är ju kroppens uppbyggnad inte det lättaste, men när man har besökt ”experter” så BORDE dom ha kunnat känna av detta. Jaja, de som har lite koll vet ju om att de flesta djur är kopplade diagonalt= höger fram och vänster bak hänger ihop och höger bak hänger ihop med vänster fram. Genom detta konstaterande föll många bitar på plats! Han kolla vidare på en muskel som sitter inne vid skuldran som är lite speciell då den har både fart och stopp funktion även kallad ”sportmuskeln” som han på höger fram kunde kände var irriterad.

Freddy tyckte det var lite intressant att det är vänster knä och inte höger som ”krånglar” då det oftast är höger knä som strular på hundar och det är även korsbandet på höger bak som brukar gå sönder. Problemet har antagligen funnits i hela hans liv, men blir mer och mer påtagligt. Freddy är väldigt rolig och lättsam och man märker att han verkligen brinner för funktionen både hos djur och människor. Han är även kirurg, men trivs snäppet bättre med att får arbeta med muskler och leder i ”vaket” tillstånd som han uttryckte det 🙂 Efter denna genomgången presentera han för att göra det lättfattat ett centralt bedövningsmedel som man genom spruta lägger in i de berörda musklerna. Detta gör man för att hjärnan skall ”koppla” ifrån sig dessa muskler för att när dom sedan ”vaknar till liv igen” skall registreras på ett annat sätt, då Eros har snebelastat sig pga irritation av knät som inte ligger på plats. Medlet är vävnadsvänligt och har en liknande effekt som akupunktur och det finns inga karensdagar. Jag har alltid varit skeptisk till att använda diverse ”medel”, men känner att det inte finns så mycket kvar att testa för att få ordning på problemet. Så det blev fyra stick i de berörda musklerna , ett i varje ben, och jag fick hålla en upprörd hund som tyckte vänster bak och höger fram gjorde ont.

Det som gäller nu är att vi ska köra på som vanligt 🙂 Kul att få höra att det inte behövs någon koppelvila eller liknande, utan Eros är fin form som gör att vi kan fortsätta som vi har gjort förut. Jag skall fortsätta massera och stretcha honom för att få ut musklerna och jobba bort lite utav ”sumokroppen” ;). Det vi dock skall göra är att bygga upp musklerna runt knät på vänster bak, så det hålls på plats och det är inte ofta man får ordinerat att man skall köra slalom :D. Vi skall dock försöka köra på ett mer brett slalom, alltså pinnarna skall inte stå på rak linje utan mer isär så man jobbar med sidmusklerna i höft och runt knät. Så från skjut åt sidorna är det vi skall lägga fokus på så nu försöker jag komma på bra övningar till detta, har några på lager, men är det någon av er läsare som har bra övningar så får ni gärna delge dom 🙂

Härligt att inte behöva lägga ner det vi båda två tycker är roligaste, agilityn 🙂 Nytt vintertäcke med bra passform har jag lyckats att hitta oxå, viktigt att hålla musklerna varma nu när det börjar bli kallt ute.

Nu i kväll har vi vilat (då 2 timmars sömn är lite för lite för att orka jobba på 😉 ) och Eros har sovit som en stock. Det skulle ta några timmar innan medlet började att verka och nu ikväll så har det nog börjat för trampet är borta! Musklerna är ju ”bedövade” så jag skall vara uppmärksam på hans beteende och han kan vara lite stel när han vilat och skulle något kännas konstigt skall jag bara ringa Freddy ”för han har alltid en plan B på telefon”. Annars så är det återträff om 3 veckor ungefär för att se om han behöver en behandling till. Efter så många träffar med olika sjukgymnaster, behandlingar och liknande så känner jag att vi nog äntligen har hittat rätt, men jag är framför allt villig att ge det ett försök. Freddy är väldigt kunnig och är själv idrottsutövare som gör att han har stor förståelse för kroppens uppbyggnad och det är inte bara hans jobb utan ett stort intresse han har. Han är ett väldigt känt namn inom hästvärlden och jobbar mycket för att det är musklerna som styr lederna och inte tvärtom.

Detta besöket är det bästa veterinär besöket jag vart med om. Eros beteende att rycka till och titta mot bakdelen är att knät har irriterat honom och det bästa av allt är att ha fått något bekräftat och konstaterat och inte bara en massa gissningar. Kan bara säga att har man problem med funktionen hos sin hund eller häst med för den delen så rekommenderar jag starkt att man åker till Freddy. Vi diskutera även korsbands skador (då föräldrarnas hund slet av sitt HÖGER bak) och han blir rädd i dagens läge där veterinärer i första hand bryter av benet och opererar, då Freddy hävdar att korsbandsskada är en muskelskada där man i många fall kan undvika operation. Ämnet medicin kommer alltid att ha olika lösningar och åsikter, men jag tycker det är väldigt intressant att prata med en person som är insatt i både medicin, kemi och funktion, då det är sällsynt. Expertis i all ära, men jag tror att det är viktigt att man även kan se en helhet för att man inte skall ”missa” något.

Äntligen kanske vi kan få ordning på det jobbiga tass-trampet!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s