Rädslor och aggression

Igår förändrades promenadplanerna som gjorde att det blev en hemma dag med promenad och träning i trädgården. Stod i valet och kvalet om att åka på föreläsningen med Tobias Gustavsson, men hade inte bestämt mig om jag ville åka ner till Gbg. Klockan 16.20 fick jag frågan från Carro om jag ville åka, det ville jag egentligen, men kände inte för att åka själv. Hon hade sett föreläsningen, men kände inte heller för att åka ner själv. Sagt och gjort ville vi ju båda åka på den så genom ett telefonsamtal hade jag fixat fram två platser 🙂 Gillar att vara spontan ibland och med gasen i botten kom vi instövlandes 18.03, endast 3 min sena 😉

Har ju lyssnat på Tobias förut men då om den viktiga leken och var helnöjd. Idag var ämnet rädslor och aggression och jag blev inte besviken denna gången heller. Vill man höra om ny forskning och nya kunskaper skall man absolut gå och lyssna på honom. Ens egna tankar, funderingar och tidigare utbildningar kastas omkull och man känner sig rätt förvirrad när man går därifrån. Dock är det ju just detta som är charmen med hundträning eller all slags träning med djur överhuvudtaget att man aldrig blir fullärd och ny forskning ger andra synsätt och träningsmetoder.

Kommer nedan bjuda på ett axplock ifrån mina anteckningar under kvällen så jag själv kan gå tillbaka och titta, men är man intresserad utav ämnet så föreslår jag att man går och lyssnar på honom själv för att få en helhet och detaljer,då man även får ställa frågor.
Fokus under kvällen låg på avel, MH-tester, valpstadier och aggression som går hand i hand med rädslor.

Avel

* Hundarna idag blir allt sämre mentalt. Det största problemet är rädslor.

* Ju mer man avlar på utseendet och primerar de hundar som ”bara står i pälsen” ju mindre lekfullhet har hundarna.

* Det är ett stort problem framförallt för poliser och militärer som idag har svårt för att hitta bra tjänstehundar.

* Det är inte bara utställningshundar som blir sämre utan även våra brukshundar blir sämre med fler rädslor.

* Han visa MH statestik på flertalet sammanlagda testade raser där diagramen visar att leken är borta, men rädslorna har ökat.

* Han slog ett slag för Boder collien som endast avlas på arbetsmeriter som då också behåller en bättre mentalitet. Så fort en hund får en rasstandard ”glömmer” man den mentala biten för man är så inne på att avla efter höjd, pälsmängd, färg med mera.

” Det hjälper inte att snacka om att våra hundar blir sämre, man måste göra något åt det. Rasstandard som har ”reserverad mot främlingar” beskrivit, är egentligen en försköning utav ett rädsle problem. Ett problem som blir väldigt jobbigt för hunden att leva med eftersom det finns väldigt många människor i vårt samhälle. Att istället jobba för ”Inte intresserad” hade varit bättre inom flertalet raser för att få en förbättring av framförallt hundens välbefinnande. Avel är egentligen inte så svårt, man ska helt enkelt inte avla på hundar som visar/har en eller flera rädslor eller sjukdom.”

MH

* Bra att det finns olika tester, men det hjälper inte om man ignorerar vad statistiken visar.

* MH tester är egentligen inte så mycket att ”hänga i julgranen” då det är ett för brett verktyg.

* Det ger ingen rättvis bild utav hunden. Om man gör 10 st tester kommer beskrivningen visa 10 olika beskrivningar.

* Mer intressant att testa en specifik egenskap, speciellt om man vet vad man vill ha hunden till.

* Ju fler meriter man har på bruksprov ju högre medelvärde för lek och aggression.

* Ju fler meriter man har på utställning ju lägre medelvärde på sociallitet och nyfikenhet.

Valpstadier

* Låg extra stress ger mindre rädsla som vuxen.

* Hög extra stress ger högre rädsla som vuxen.

* De olika mognads stadierna i hundens liv är inte alltid så givna som litteraturen säger utan högst individuell.

* De första 14 veckorna är extra viktiga vad gäller socialiseringen. Ej soc. tränade valpar får ofta rädslor för människor och blir svårtränade.

* Extra känslig period mellan 3:e och 12:e veckan. Valpar måste presenteras för människor innan rädslereaktionerna är fullt utvecklade och det innan 5:e veckan.

Rädslor och aggression

* Det första man skall veta är att alla rädslor INTE går att träna bort på grund av hundens genetiska arv.

* Rädslor är svåra att beskriva eftersom hundarna visar rädsla på olika sätt. Väldigt sällan man ser hundar som ser ut som hundar i litteraturen.

* Rädslor och aggression är en känsla och vi kan bara se responsen på känslan.

* Aggression är ett avståndsökande beteende som liksom rädsla kan delas in i olika kategorier

* Att testa om en hund är aggressiv är väldigt svårt, då man måste återskapa situationen (vilket inte många vill ställa upp på 😉 )

* Att träna en hund som redan tex. är trygg med skott är som att be efter problem. Man skall inte överträna en hund som redan är trygg och säker på saker och ting, då risken är väldigt stor att man istället tränar fram en rädsla.

* Finns två rädslor: Antingen är man rädd OM någonting eller så är man rädd FÖR någonting. En parentes som jag tyckte var väldigt intressant: ” När en tik får valpar hör man oftast att tiken ”skyddar” sina valpar genom att den morrar om man närmar sig valparna eller tiken när den tex ligger och diar. När den diat färdig och går därifrån är det oftast inga problem att klappa varken tiken eller valparna. Tiken känner sig helt enkelt trängd och fast hos valparna som gör att den skyddar sig själv genom att öka avståndet till hotet(oss) genom att morra, den är alltså rädd OM sig själv. Detta var något som visades väldigt tydligt när de gick in i varghägn och skulle märka valparna i lyan. De vuxna flydda så fort de kunde, brydde sig alltså inte om valparna utan man hade lätt kunnat byta eller ta med sig en valp därifrån, utan de vuxna vargarna var rädda FÖR människorna och var rädda OM sig själva. Alltså oftast ett missförstånd som sägs att tiken skulle vakta sina valpar.

* Metoder som finns att träna bort rädsla med är:

Flooding: En metod som har blivit känd bland annat genom Cesar Millan. Man utsätter djuret för det stimuli som orsakar rädslan utan att det kan försvara sig eller undvika det. Man binder tex upp en skotträdd hund vid en skjutbana eller som CM gör släpper in hunden i sin flock. Det är en stor varningstriangel på denna metoden och den klassas som högriskmetod där det finns två utvägar. Det ena är att djuret lär sig att inget beteende hjälper att få bort det den är rädd för(rädslan finns kvar, men den yttre reaktionen minskar/försvinner) eller så kommer rädslan att öka.

Klassisk betingning: Kopplar ihop två händelser med varandra. Associerar det obehagliga med tex. godis. Man hör ett skott, man får en godis.

Operant betingning: Associerar det obehagliga med ett beteende. Hunden sätter sig innan belöningen kommer. Obehag- sätter sig- belöning. Detta träningssätt är väl det som har vuxit enormt mycket på senare tid, nämligen skvallerträning. Tobias höjde ett varnande finger att arbeta med skvallerträning då risken finns att man skapar en förväntning på det hunden tycker är obehagligt. Har man ett problembeteende kan det vara ett bra sätt att arbeta med skvallerträning, men om man inte har några problem i tex hundmöten som är det klassiska så kan man istället skapa ett problembeteende. Genom att förstärka en inre aktivitetsnivå som höjs vid ett möte(som man inte kan se) kan detta sluta med att man har belönat fram ett beteende som man egentligen inte vill ha.

Tre timmar gick fort, speciellt när man lyssnar på intressanta ämnen. Vi avslutade kvällen med att svänga förbi mackedonken för lite käk och vi var inte hemma förrän 00.30. Det jag främst tar med mig från kvällen är att vi inte skall hålla på att överanalysera våra hundar. Lugnande signaler och överslagshandlingar var andra saker han tog upp där man fick sig en törn om vad man tidigare har lärt sig och läst. Han förstår inte riktigt varför alla saker våra hundar gör måste betyda något. En hund kan gäspa för att den är trött eller den kan klia sig för att det faktiskt kliar, inte mer med det. Våra hundar gör många saker som den inte tjänar på och den har många beteenden som den gör omedvetet precis som vi människor.

 

Annonser

3 kommentarer på “Rädslor och aggression

  1. Väldigt intressant läsning 🙂 Bra anteckningar 😉

  2. AC skriver:

    Låter som en väldigt intressant föreläsning! Skulle verkligen vilja gå och lyssna på den! Tack för att du delar med dig av dina anteckningar!

  3. Mahlin skriver:

    Så intressant det måste ha varit på föreläsningen. Har hört talas om förrläsaren.
    Jättekul att läsa ditna anteckningar Anna. Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s