Jakt vs Vall, vilket är mest rätt?

Idag vart det hundpromenad (vad annars? 😉 ) med Carro och hennes sheltisar Mille och Bell. Sköna 4,7 km vid Kype i perfekt väder. Som vanligt snackas det 99% hund och 1% annat 😉 Alltid kul att bolla tankar och funderingar med likasinnande och något som jag under den senaste tiden har funderat på är vad jag skall skaffa för nästa hund? Att läsa runt och spana på nätet både här och där gör en minst sagt fundersam. Något som jag dock har hakat upp mig lite på är det hårda språket och idiotförklaringar vissa sysslar med på olika forum och grupper på nätet. Om man inte hade varit med i svängarna ett tag så hade det kunnat avskräcka vem som helst till att skaffa hund. Att skaffa hund är ett stort ansvar både vad gäller skötsel och ekonomiskt. När man har lyckats lösa dessa två bitar på bästa sätt så är nästa steg att börja spana på vilken RAS man skall skaffa och det är här det kan bli klurigt känner jag. Utbudet idag är otroligt stort så det smidigaste är ju att sätta sig ner och skriva en lista på vad man är ute efter. Min egna lista ser ut på ett ungefär såhär:

 • Medel till stor hund, minst ca 40 cm till max 55-60 cm
 • Hane
 • Så lite pälsvård som möjligt (då Eros tar all den tid idag 😉 ), men päls för att klara olika väder varmt som kallt.
 • Vill kunna göra det mesta som går att göra med hund i första hand agility, lydnad, bruks, utställning. Dock även öppen för andra grenar också.
 • Träningsmässigt i genomsitt minst ca 1-2 tim/ dag.
 • Motionsmässigt i genomsnitt minst ca 1 mil/ dag alt. ca 1-2 timmar.
 • Egenskaper jag letar efter är: social, samarbetsvillig mot mig som förare, svårt till skall, smidig & inte för ”tung”, aktiv, alert, uthållig till att orka med aktiva långa dagar.

Till funderingen som har dykt upp det senaste vad gäller rubriken är då om man skall ha en vall- eller jakt ras? Det som alltid dyker upp är ju att en vallhund behöver valla för att må bra? Detta gäller ju även att en jakthund skall ju egentligen få jaga för att må bra? Sen att vallhundsfolket hörs och skriker högst om hur viktigt vallningen är en anna femma eftersom jag tycker att jakten är minst lika viktig för en jakthund ;).
Sen så finns det ju alltid avvikelser och olika kennlar som avlar på mer eller mindre jakt och vall som både har sina för och nackdelar. Rent spontant så har jag det nog lättare att få till vallträning än jaktträning. I mina ögon pratar jag nu om skarpa lägen och då är det att man vallar på djur och att man jagar djur. Annars så finns det ju kompletteringar så som bollvallning eller olika jaktinspirerande kurser exkl. gevär ;), detta är ju dock inte samma sak.

Skall jag sortera raser utifrån min lista så försvinner tex de flesta sällskapshundar pga stl, hälsa och pälsvård, taxar pga stl, vinthundar pga självständigheten, spetsar pga självständigheten och skall, stående fågelhundar pga stl (oftast för stora), drivande hundar pga jakten.

Kvar finns: Vall-, stötande,- schanuzer & pinscher(ngt tveksamt pga pälsen) och terrierhundar (en hel del egen vilja).

Jag har såklart en del raser som jag spanar på, men om jag skall hårdra det så är det ingen egentligen på min ”kvar lista” som är juste att ha eftersom jag inte kan erbjuda varken vall eller jakt i den rätta bemärkelsen. Jag skulle alltså egentligen ha en sällskapshund, men dom faller pga det jag vill göra med min hund. Detta tycker jag är lite intressant eftersom väldigt många som förespårkar att hundar skall få göra det dom är avlade till ”ifrån början” inte kan erbjuda detta, mer än på ursäkta uttrycket ”hobbynivå”. Så vilken hundras ska man egentligen skaffa sig för att göra både sig själv och hunden nöjd?

Till vänster är det min vän Annelies fina Engelsk springer spaniel, Tilly på bild. Till höger är det Gabriellas fina Australian cattledog, Nixon. Tack för lånet!

Annonser

13 kommentarer på “Jakt vs Vall, vilket är mest rätt?

 1. haha MEN det står ju kelpie över din beskrivning 😀 KAN inte bli mer rätt 😉 Har också massa svar om du är mer nyfiken, kan rätt många kennlar, kelpienörd som man är 😉

  Tack för din kommentar! Ska skriva till veckan hur jag bibehåller den fina attityden och glädjen i allt jag gör med mina djur 😀

 2. Anna skriver:

  SV: Tack alla för tips om massa intressanta raser! Som sagt så har jag ju redan några på min lista, några nämns lite här och där 😉 Dörren står hela tiden öppen för nya infallsvinklar och raser som jag kanske inte tänkt på förut. Det är ju inte aktuellt ännu med en till hund, men det gäller att vara ute i god tid för att hinna spana så mycket som möjligt på både hundar och kennlar 🙂

 3. Emilia & Strike skriver:

  Personligen tycker jag så här: många flera vallhundar än jakthundar är överkänsliga och ljudrädda. Därför gillar jag mer jakthundar, de passar mig generellt helt enkelt bättre.

  En jaktlabbe kanske? Vad sägs om det? Det går att köra agility med dom också, kolla kenneln Winning Lines och deras champar 🙂

  Collies (då menar jag lh och kh, inte border!), aussies, corgis… Ingen av dem måste valla för att må bra. Visst finns det vallavlade aussies men stor del är bruksavlade hundar som inte vallar till vardags.

  Jag skulle dock köra på retriever om jag var du 🙂 Tänker göra det själv nästa år, haha 😀
  Alt. en welsh springer spaniel men vissa kan vara svårmotiverade (jag jobbar med en med dåligt matintresse och inte mkt intresse för leken… Min schnauzer är som världens enklaste hund bredvid den welshen när det gäller hundträning!). Eller en jaktcocker om du vill ha en blixtsnabb hund till agility som också kan ta dig långt inom bruks 🙂

 4. Jag själv skulle ha väldigt svårt att ha en vallhund (framförallt border). Anledningen till det deras ayande, jag skulle ha väldigt svårt att hantera det beteendet. Andra egenskaper som jag själv inte uppskattar hos vallhundar (finns såklart hos andra raser med, som t.ex. schäfer) är pipet.

  Själv har funderat fram och tillbaka över vilken ras jag skulle köpa som 3:e hund. Det blev en jaktgolden (till) och jag är väldigt nöjd med den hunden. Annars kan jag rekommendera jaktlabradorer. Av den erfarenhet jag har så är kelpie också en ras som passar många och är lätt att arbeta med. Beror helt och håller på vilka egenskaper man vill ha i hunden 🙂

  Lycka till med val av ras!! 🙂

 5. Petra & Skurk skriver:

  KÄLPIIII! Tycker jag passar in på dina kriterier! 😀 Hör av dig om du har frågor, har ju kelpie själv! =)

 6. lisa skriver:

  Haha jag är ju bara liiite partisk nu men, skulle jag få säga mitt så säger jag tollare. dom kan användas till ALLT och med tålamod och träning har du en hund som knappt skallar på något förutom när det kommer in någon genom dörren vilket man såklart man minska ner på, men dom har i grund o botten en vaktinstinkt. dom är avlade för jakt, men känner väääääldigt få som faktiskt använder sina hundar på skarp jakt. Finns ju som du säger folk som går på olika sorters prov, Working Test osv eller jakt prov. Men tollaren har varit framgångsrik i agility, lydnad, rallylydnad, freestyle, HtM, Sök, Rapport, Spår, viltspår mm mm . Väldigt behändigt format, men ooootroligt snabblärda på gott och ont. Men håller även med C.J, stirra dig inte alltför blind på vad hundarna avlades till från början, för det är inte många som används till det idag och dom hundarna har ändå bra liv 🙂 Men det är svårt det där med hundras!! Hellre fundera länge och mycket och få rätt hund än att skynda och upptäcka att det här inte alls var en hund för mig ! 😉

  • Anna skriver:

   Klart man är partisk när man har fastnat för rasen själv 😉 Jag är öppen för alla förslag & stirrar absolut mig inte blind dock kul att höra lite olika förslag 🙂 Kan väl avslöja att Tollaren har alltid legat på listan för eventuella raser 😉 Det den dock faller lite på är att dom är väldigt olika vad gäller temperament och aktivitet. Har träffat några riktigt coola tollare samtidigt har jag träffat både loja & ”tråkiga” tollare. Värderar intensitet och leklust högt så det känns som en balansgång att finns en med bra ”klipp” i. Inte lätt detta här 🙂

 7. stina skriver:

  En Schipperke!!!!;D

 8. Denise skriver:

  Hej! Tycker att du ska kolla på Flatcoated Retriever. Den uppfyller dina krav 😉 Kolla min blogg så kan du se några saker man kan göra med den rasen.

 9. C.J. skriver:

  Jag tycker inte att man ska stirra sig blind på vad hundarna avlades för från början. Om jag vore du skulle jag titta på bruksraserna. Även om vissa är avlade för vall från början så är det inte något som de generellt kräver.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s