Förståelse för rutan

Vaknade i morses med ond hals 😦 Tänkte hålla mig inne för det mesta för att kurera mig inför helgen, men vädret ville annat 😉 Efter eftermiddagspromenaden i sol och lite värme blev träningssuget för stort så lade upp en träningsplan för ”rutan” och ”apportering”.

Fokus på apporten idag var:

* Kunna sitta still med apporten oavsett vart jag befinner mig.
* Vara mer framåt i gripandet
* Hålla kvar i bra grepp trots att jag rör apporten
* Jobba med en liten och en större apport
* Var noga med att inte belöna tugg eller rull av apport

Är väldigt nöjd med passet. Han är och har alltid varit rätt ”trampig” med frambenen, men det minskar och blir bättre och bättre. Han satt stabilt och fint medans jag rörde mig på båda sidorna om honom och även framför honom. Att hålla kvar apporten när jag rör den är fortfarande svårt, men vi jobbar vidare med detta. Fina framsteg att jobba med liten apport, men jag kommer välja den större om valmöjligheten ges. Han kan bli något låg när vi kör a la ”klass 1 stuk” på apporten, men idag höll han både fokus och attityden uppe 🙂

Fokus på rutan idag var:

* Belöningsplacering bakom mittpunkten i rutan
* Kort avstånd för att jobba med förståelsen för rutan
* Köra utan kantband för att jobba med förståelsen för rutan
* Vänta ut och belöna rörelse i eller mot rutans ”nedre” kant, ifrån mig sett

Det är verkligen nyttigt att filma sin träning, sitter och småler när jag kollar igenom klippen 😉 Det är kul att se hur den lilla snuserhjärnan jobbar med att lista ut vad vi håller på med. Det är kul att se hur han faktiskt noterar konerna och förstår att ”det är någonstans här jag skall vara för belöning ;)”

Jag kör ju lite blandade sätt vad gäller rutan och har jobbat en del med target, men nu testar jag att han skall bjuda på rörelse i rutan. Han har bjudit på backa, då det är ett beteende han lätt bjuder på, vilket gör att det är även detta han bjuder på i rutan och har fått förstärkning för såklart 😉 Han har en risk att bli något för ”grund” i sin position och därför tror jag variation av olika sätt är bra. Med target får han en mer fokuserad placering direkt utan att behöva tänka så mycket själv, medans med shapingvarianten tänker han både vad gäller placering av sig själv och konernas placering. Kul att se att han förstår när han backar utanför rutan och sedan väljer själv att gå in i den igen.
Jag är i alla lägen helt stilla när han har sprungit till rutan, men förstärker honom emellanåt med rösten. Han bjuder som sagt i dagsläget på att backa, men skall även jobba på att han jobbar mer i sidled.

Det är trevligt att han bjuder att vara i ”fotposition” när jag skickar honom, men det är inget jag kräver eller tränade på idag. Något som jag skall filura vidare på är om jag vill ha fokuset på rutan eller upp på mig. Fördelen med fokus upp på mig är att han lyssnar på vad jag säger och har bra fokus på mig, nackdelen är att han kanske inte har koll på rutan. Fördelen med att ha fokus på rutan är att han vet snabbare vart den är, men nackdelen är också att han lättare tappar fokus om det ” händer” något annat på planen. Annars är det vanliga saker som fart, avstånd och variation av belöningar som det skall tränas på. Jag tror att farten och avståndet är lättare att jobba med när hunden vet vart den skall och vad den skall göra så detta kommer sedan när vi har en stabil ruta på nära avstånd 😉 Blev en bra och god hemmaträning idag som han får smälta under morgondagen!

Annonser

5 kommentarer på “Förståelse för rutan

 1. Helen skriver:

  Så kul! Smarte Eros fixar ju det mesta med din vägledning! Attans så kul det är att följa er!!! Trevlig helg! ❤

 2. linneab93 skriver:

  Åh, bor du där? Där bodde min morbror och hans familj för kanske 2 – 3 års sedan, precis när dem var nybyggda i allafall! Kram

  • Anna skriver:

   Haha, jasså? Vilket hus bodde dom i? Mina föräldrar har också bott här sen de byggdes 🙂

   • linneab93 skriver:

    Typ man svängde höger och sen på höger sida 🙂 3:e huset kanske! Blomberg & Broberg heter dem 🙂 hon jobbade åt dem som äger husen innan 🙂 kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s