Att visa hänsyn vid hundmöten

Trots en mycket positiv inledning av boendet i stan så måste jag ändå skriva om detta med att visa hänsyn mot varandra som hundägare. I huset där vi bor finns det för tillfället fem hundar till, någon schäferblandning?, någon vit sak?, någon jack russel typ, en dansk/svensk gårdshund och en pudel. Något som är Eros akilleshäl är hundmöten i koppel, något som vi har jobbat och jobbar fortfarande med varje dag. I dag är han enormt mycket bättre än vad han var för några år sedan, men han låter fortfarande en del 😉

När han var unghund var han med om två hundincidenter där både gångerna skedde i koppel. Ena gången var det en tax som satte sig i nacken på honom och den andra gången en blandras som fick omkull honom. Båda gångerna gick bra utan några skador, men jag tror att var startskottet av att han spänner sig vid hundmöten.

Problemet är att han har en rätt framfusig attityd när han är kopplad, vilket såklart inte blir något schysst mot den andra hunden. Att springa fram i 180 knyck när man skall hälsa är inte speciellt trevligt och därför tränar vi på hur man skall hälsa på andra hundar. Det är väl här det blir en del problem för att folk inte kan förstå varför hundarna inte får hälsa på varandra. Detta är en ständig punkt som är uppe både på nätet, tidningar och på kurser, men ändå går det inte fram till alla. Eftersom det är jag som har ansvaret för MIN hund så är det också JAG som bestämmer vad han får och inte får göra.

* Eros får inte hälsa på hundar vi möter på promenader för där tränar vi på lugnt uppförande och fokus på matte.

* Eftersom vi tävlar i olika grenar där han inte får rusa iväg till andra hundar så är detta heller inte tillåtet i vardagen.

* Det är jag som bestämmer vem Eros får hälsa på och leka med och inte den/dom som vi möter oavsett vad dom tycker och tänker.

* Enligt mig så BEHÖVER inte Eros TYCKA om alla hundar, men han skall kunna acceptera dom och det är för att vi på ett trevligt sätt skall kunna deltaga på kurser, tävlingar och träningar.

* Nya hundar presenteras ALLTID i koppel först på en promenad där vi rör oss framåt. Detta är för att vi som ägare skall få en möjlighet att läsa av hundarna, om de accepterar varandra. Efter en stunds promenad om de inte visar några spänningar släpper vi de lösa så de får hälsa ordentligt utan oss ägare.

Att jag kan”platsa” Eros lös på olika platser medans jag hjälper andra är suveränt. Något som bygger på stadga och att han inte får springa fram och ”hejja” på andra.

Detta är mina egna grundtankar som gäller vid hundmöten eller presentation av ny hund. Det innebär att så länge Eros fungerar utan problem med hundar som vi tränar och umgås med finns det ingen anledning att utsätta honom för grannens hund även om grannen vill annat. Detta leder i sin tur till att Eros har några utvalda kompisar som han leker med som jag har godkänt. Jag ser nämligen ingen anledning till att han skall hälsa eller leka med alla vi möter, då han i de flesta fall stressar upp sig för mycket för att det skall bli något bra utav det. Skall han dessutom i det stresspåslaget hälsa i koppel på en främmande hund lägger jag för mycket ansvar på honom som gör att det i slutändan kommer bli pannkaka utav alltihop. Därför bestämmer jag att det är bättre att vi inte hälsar på någon utan att vi fokuserar på att Eros skall vara lugn och ha koll på mig 🙂 Målet är att han så småningom inte skall bry sig om de vi möter på promenaden, utan han skall rikta allt sitt fokus mot mig. Vi har en bit kvar, men under de senaste 2 åren har han gjort fina framsteg i denna träningen!

Anledningen till detta inlägg är att jag bara väntade på att stöta på pudelägarna i huset som går med sin hund längst ut i kopplet där den för göra lite som den vill. Har nämligen sett den genom köksfönstret där den spände sig både mot jack russeln och den dansk/svenska gårdshunden som båda gjorde ifrån sig de berömda terrierljuden 😉

Så, idag var det dax för mig och Eros att möta dom precis när vi gick ut ifrån lägenheten och att den gamle gubben skulle fortsätta gå in fanns inte på kartan utan istället står han kvar med pudeln längst ut i kopplet som råglodde på Eros som i sin tur börja grymta. Varpå pudelgubben säger ”Vad är det för fel på honom(Eros)? Varför låter han och håller på så? Snabb förklaring till gubben var att ”Han gillar inte att träffa andra hundar i koppel och framför allt inte på sån liten yta”…..suck. Vände mig om och såg att gubben kände sig stött, men även nöjd över att sin hund stod så lugnt och fint och titta på Eros. Grejen är den att jag både ser och hör på Eros om vad han tycker om den mötande hunden, då han ger ifrån sig olika ”nyanser” av ljud beroende på hund. Vissa hundar tål han bara inte, medans han gärna hade velat hejja på andra, MEN det får han inte för mig.

Detta är något som jag har hört många gånger genom åren som instruktör att ägare som säger ”nej, du får inte hälsa på min hund” möts av mer eller mindre otrevliga kommentarer. I min värld så skiter jag fullständigt i det, om jag är ”surkärringen” som aldrig tillåter min hund att hälsa och det är för JAG sätter MIN hunds säkerhet före den mötande hunden eftersom vi har ett ägaransvar gentemot VÅRA EGNA hundar. Jag behöver inte förklara VARFÖR Eros inte får hälsa, men anledningen är för att jag utgår ifrån mina egna grundtankar och sen om pudelgubben inte kan förstå varför så är det hans problem, inte mitt.

Ne, jag uppmanar hundägare där ute att visa mer hänsyn och ge utrymme till hundar som behöver mer plats vid möten. Att korta upp sitt koppel och inte låta hunden slänga fram och tillbaka längst ut eller öka avståndet är två väldigt enkla bitar som underlättar enormt mycket vid ett hundmöte där hundarna inte känner varandra. Det hade blivit mycket trevligare för alla inblandande om vi, hundägare, hade kunnat kommunicera och hjälpa varandra istället för att stjälpa.

Efter många hundmöten till, genom, i och hem ifrån stan behöver man kyla ner sig lite 😉

Annonser

7 kommentarer på “Att visa hänsyn vid hundmöten

 1. Bra skrivet!! Jag bor också i stan men här är inte många ute o rastar sina hundar 😉 Ofta stöter vi inte på ngn och gud så skönt de är! Haha.

 2. evighetshunden skriver:

  Bra skrivet! 🙂
  Jag stöter ofta på folk som låter sina hundar gå som de vill över hela trottoaren så att jag måste hoppa ut i diket för att inte den ska komma fram till Bell. Suck. Även om min hund är snäll, så vill jag inte utsätta henne för en hund hon helst inte vill prata med. Det är som du säger, man lägger ansvaret på hunden och då blir det bara platt pannkaka av det.
  Det är inte oschysst att inte låta hunden leka med främmande hundar i koppel som den aldrig kommer träffa igen. Hunden har inget behov av det och det blir bara en onödigt stressig situation som snabbt kan urarta. Bättre med utvalda individer som man vet funkar bra ihop 🙂

  • Anna skriver:

   Håller helt med dig 🙂 Dock är det svårt för vissa ägare att förstå detta, men med upprepande information kanske man kan nå även dom 😉

 3. Emilia & Strike skriver:

  Känner igen det där. Förut brukade jag bry mig men gör inte det längre, fast visst skulle man önska sig att alla förstod och tog del av.

  Ja… Det där är ju en nackdel av att bo i en stad. Man möter så många knepiga människor.

  Jag blir dock fortfarande sur över kommentarer som ”vad är det för fel på din hund?” när hunden visar avståndatagande signaler som t ex att morra och backa när nån främmande vill klappa den.
  Fel? Tvärtom, det är ju rätt av hunden. Vad är det för fel på dig – skulle man vilja fråga dom som undrar.

  Samma med hundmöten på trånga ytor, specielllt inomhus. Inget konstigt i att en hund inte vill/känner sig obekvämt med.

  • Anna skriver:

   Ne, orkar inte heller bry mig längre, men när man får dumma kommentar pga okunskap kan jag inte alltid hålla mig utan ger en kort förklaring på varför han låter som han gör 🙂
   Finns mycket bra med att bo i staden, men även en del sämre saker som till exempel detta och efter att ha bott mitt i skogen där en hund kom förbi 1 gång/halvår från att stöta på hundar så fort man öppnar dörren, ja det kan ta en liten stund att träna bort 😉 Tycker ändå han sköter sig toppen och ligger hela dagarna ute på altanen och spanar, utan att ge ifrån sig ett ljud, stort framsteg!
   Dock hade det underlättat om mötande kunde gå och inte stå still och glo på oss när Eros går upp i varv. Förhoppningsvis förstod han informationen och nästa möte blir kanske bättre.

 4. Amen. Här där jag bor är det flera personer som har sina hundar lösa mitt i bostadsområdet – utan att ha någon direkt inkallning på sina hundar. Och alla verkar inte vara trevliga varelser heller. Min hund vill inte gärna att någon annan hund kommer fram och tränger honom när han är kopplad. Synd att folk inte kan tänka längre än näsan räcker.

  • Anna skriver:

   Ja, mycket bottnar väl i okunskap och det är väl bara att hoppas att man kan sprida kunskap och information om att alla hundar inte vill hälsa 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s