Varför utsätter man sig?

Ja, det är en fråga som jag grubblar på mer och mer ju närmare vi kommer en lydnadstävling. Förra året körde vi sex stycken tävlingar och jag höll på att svimma varje gång det var dax platsliggningen 😦 Det är det värsta momentet jag vet och även det svåraste. Det är ett momentet som jag har och fortfarande kämpar med minst två pass i veckan på klubben, men även på promenader i olika miljöer och på olika underlag. Från början fanns det en viss osäkerhet hos Eros som med tiden har blivit så grymt mycket bättre eftersom jag själv känner mig säkrare, men det är fortfarande ett stort orosmoment. Det är ett tungt moment på många sätt eftersom man kan förstöra för någon annan och det är väl här problemet ligger. Eftersom det är djur vi arbetar med så kan saker och ting alltid hända som vi inte kan rå för, men det är vår uppgift som ägare att försöka undvika olyckor så långt det är möjligt. Det innebär att jag tycker att man har ett stort ansvar inte bara mot sin egen hund utan mot alla andra som deltar att man faktiskt TRÄNAR på detta moment.

Jag tycker det är vidrigt när vissa går ut med hundar som inte ens tar ”ligg/plats” kommandot och sen tror att hunden skall ligga i två minuter som det är i klass ett. Detta råka vi ut för förra sommaren och ägaren kom knappt 2 m ifrån sin hund innan den satte sig upp och fortsatte gny/skälla 😦 Eros blev såklart osäker som gjorde att när ägaren hämtade sin hund (som var halvvägs framme hos föraren) valde Eros att resa sig gå två meter mot mig innan han lade sig och låg fint hela tiden ut. Jag såg på honom att han visste att han skulle ligga kvar MEN han ville känna säkerheten ifrån mig och valde alltså att komma något närmare mig innan han lade sig ner igen.

Det är detta som jag tycker är så vidrigt med momentet. Jag tränar Eros på att han skall kunna känna sig trygg hos mig, vilket han har bevisat ett flertal gånger att han gör. Jag har tränat på att det är JAG som tar hand om situationer som ”spårar” ur och att han inte skall bry sig. Vad gör jag då i en platsliggning? Jo totalt tvärtom 😦 Jag lägger honom i en situation där jag inte kan gå in och stötta honom om något skulle hända. Jag lämnar honom att klara sig själv bland främmande hundar, i en okontrollerbar situation, och detta gör att jag själv får dåligt samvete och undrar varför jag utsätter oss eller framför allt honom för denna situationen? Dessa känslor gör ju såklart inte saken bättre, men jag jobbar STENHÅRT på att dom inte skall synas för Eros, för det är jag skyldig honom eftersom jag väljer att tävla.

Hämtat ifrån reglerna på vad det är vi tränar på att klara av.

Så med detta skrivet vill jag dela med mig lite om hur jag tänker kring platsen och då med inriktning mot Eros.

* För att Eros skall bli så säker som möjligt i momentet är rutin något som har hjälpt oss och är oerhört viktigt= En plats är en plats och utförs som det är, tävlingsmässigt med undantag för tid och meter. Förut lade jag in olika störning, men jag märkte att Eros blev mer orolig och förvirrad över detta och har därför valt att inte köra på detta sätt med honom. Det innebär att jag sällan kör med ”udda” störningar så som att kasta godis eller leksaker, människor som skuttar runt och grejar eller andra hundar som rör sig för nära runtomkring. I mina ögon kommer/tror jag inte att något sådant skulle existera på tävling och om det skulle ske att det kommer godis eller leksaker flygandes så TROR jag han skulle bli så paff att han väljer att ligga kvar med en spänd viftande svans 😉

* Jag delar oftast isär momentet. Om jag går fler meter bort än tio så jobbar jag kortare tid och om jag går kortare meter så jobbar jag längre tid. Överjobbar gärna tiden så att två minuter känns lätt och sen kollar vi såklart av emellanåt med att köra det tävlingsmässigt.

* Jag är noga med vilka jag tränar. Det skall vara lugna, trygga och stabila hundar OCH förare 🙂

* Han skall vara väl rastad och inte ha för mycket energi, lagom är bäst. Detta är något som jag får känna av gång till gång och försöka hitta rätt sinnesstämning så den passar just för dagen.

* Blandar belöningen med lek eller godis, men går alltid tillbaka och belönar hos honom. Han har inte riktigt köpt externbelöning, men idag testa jag med godispåse bakom honom och det fungera faktiskt riktigt bra!

* Jag hade aldrig gått ut och tävlat om jag inte visste att om/när han reser sig väljer han att sitta kvar eller går till mig. Han har aldrig gått till någon annan hund och har han aldrig visat tendensen på varken träning eller tävling att han skulle göra det och jag hoppas att det förblir så.

Stora drag om hur jag tänker och hur vi tränar, men det finns såklart fler detaljer än ovan att ta hänsyn till. Jag tycker alltså det är ok att man väljer att starta en hund som inte är 100% klar OM den inte väljer att gå till någon annan hund. Detta är oftast väldigt känsligt eftersom många tycker att har man inte en 100% plats så skall man inte starta. Dock kan jag själv känna att jag aldrig kan få till en tävlingsplats med ”rätt spända känslor” på träning, vilket innebär att jag inte vet hur vår plats håller sig i skarpt läge. Mitt krav var dock att han skulle fixa en tävlingsplats(rätt meter och tid) på träning med olika hundar innan jag ens funderade på tävling. Eftersom han gör/gjorde detta var jag tvungen att köra en tävling för att se om/vart vi brister. Vår statistik ser ut följande:

* 3 tävlingar 10 poäng
* 2 tävlingar 5 poäng (sitter tiden ut)
* 1 tävling 0 poäng (ovannämnda situation med hunden som gnäller/gnyr och går till matte)

Ja, 50/50 vilket ger mig en delad känsla samtidigt så vet jag att orsaken är något som jag inte kan ro för eftersom det har hängt på andra ekipage. Är förutsättningarna rätt med hundar som ligger tryggt och fint som en platsliggning skall vara så ligger även min något osäkra hund fint och vi plockar 10:or på platsen 🙂

Jag hoppas därför innerligt att reglerna även inom lydnaden kan förnyas och utvecklas som de gör i många andra sporter och att man då kan spana mot IPO:ts platsliggning eller rallylydnadens mästerklass. Där är det en hund som ligger plats själv med sin förare medans ett annat ekipage utför sitt program. I mina ögon är detta ett mycket mer rättvist sätt att utvärdera om en hund fixar att ligga still eller inte och jag själv kan återigen ta rollen som en trygg punkt för min hund. Tills dess så får jag hoppas på att andra som deltar i lydnadstävlingar visar hänsyn och tränar sina hundar lika mycket som jag tränar Eros. För jag tycker vi förtjänar att få trygga, lugna och fina platsliggningar, när jag lägger ner flertalet träningstimmar på att få en fungerande platsliggning!

Skägget vilar ut efter en god lydnadsträning nu ikväll där fokus låg på platsliggningen, som vanligt 😉

Annonser

2 kommentarer på “Varför utsätter man sig?

 1. evighetshunden skriver:

  Nu är ju inte jag så insatt i lydnad och övar väldigt sällan ”officiella” platsliggningar med Bell, men jag brukar ibland lägga henne i brötiga och varierande miljöer, mest för att hon ska kunna kommandot även om det är lite stökigt. 🙂 Om hon själv blir rastlös, väntar jag bara ut henne tills hon är lugn. Först då reser vi oss och går vidare. 🙂
  Jag tror på att det handlar mer om att hunden ska känna trygghet i att kunna ligga ned i alla situationer än att man ska behöva oroa sig för ifall de andra hundarna reser sig och går iväg. Man vet ju aldrig vad det är för hundar som ska tävla osv. ^^
  Hoppas du inte tog illa upp iaf, och lycka till idag! 🙂

  • Anna skriver:

   Jag tar aldrig illa upp med tankar och idéer :)Det är så man utvecklas i sin hundträning, när man får andra infallsvinklar 🙂
   Problemet är dock att det är väldigt situationsbundet vad gäller Eros. Att ligga still i stökig miljö eller när jag hjälper andra och har kurser med mera så ligger han utan problem. Men, det är bara till att träna på både i vardagen och på planen och hoppas på att vi kan få en tryggare platsliggning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s