Morgonens fundering

Slängde ut en fundering på fejjan och tänkte att jag slänger ut den här med för att se om ni har någon idé 🙂

”Är det den svenska avundsjukan som gör att vissa människor nervärderar vissa grenar inom hundsporten? Är det för att de inte lyckas utöva den själva eller vad är problemet?
Har aldrig varit med om att man i tex simning eller friidrott klankar ner på någons simsätt eller hur många meter man springer eller vilken gren man utövar. Utan alla stöttar varandra för att de utövar någon form av friidrott eller simsätt.

I hunderiet upplever jag något helt annat vilket jag tycker är väldigt tråkigt. I mina ögon är det viktigast att hunden får någon slags aktivering som både hund och ägare tycker är kul. Sen om det är lydnad, jakt, vallning, freestyle, agility, rally eller annat är strunt samma! Vad du gör med din hund är upp till dig själv, men att klanka ner på andra som utför andra grenar än just dig själv gynnar ingen och framförallt inte hunden som tillslut kanske blir utan aktivering. Hur kommer det sig egentligen att det blivit såhär?”

De flesta håller med om detta och då kommer nästa fundering. Vad skulle man kunna göra för att öka förståelsen hos de personer som inte är öppna för varandras grenar?

Lycka är att kunna göra ALLT med sin hund!

 

Annonser
Detta inlägg postades i Tankar.

7 kommentarer på “Morgonens fundering

 1. evighetshunden skriver:

  Det känns som det är bättre attityd mot andra träningssätt och grenar inom de ”nyare” grenarna, och jag tänker då på rallylydnaden, agilityn och freestyle. 🙂
  Från bruksmänniskor har jag fått många ögonbryn höjda och ifrågasättande när jag berättar att jag tränar rallylydnad. Varför köra rally när man kan köra riktig lydnad? Rally är inget seriöst.
  Från vallningsfolk har attityden mest varit ”tränar du inte vallning med din bc, är det ingen bc du har”. Bland annat hörde jag en gång från en tränare (!) att min hund borde bli agilityhund. I nästa andetag sa samma person att agility endast var fjanterier över hinder, ingen hjärna utan bara massa spring.
  Givetvis finns det rötägg överallt, och dessa uttalanden har huvudsakligen kommit från gamla rävar som är så inkörda i sitt tankesätt… 😉 Ibland möter man på ödmjuka människor som faktiskt tycker att all träning är bra träning, dessa är oftast yngre och har mer förståelse 🙂

  • Anna skriver:

   Ja… Det går väl inte sticka under stolen med att det ofta är den ”äldre” generationen hundtränare som är negativa, men jag tycker mig märka att det även sprider sig till den yngre..tyvärr!

   Agilityn och rallyn är väl oftast i hetluften framförallt bland ”bruks”folket som inte tycker det några ”riktiga” grenar. Att ha åsikter och tankar är oki och vi tycker alla olika, men att klanka ner på grenar man kanske inte ens ha testat på själv känns tråkigt och irriterande. Nästa lite samma stuk som det var i skolan när vissa tyckte att ridning bara var att ”åka” runt på en häst. Alla som rider vet ju att det verkligen är det motsatta.

   Ja, du har ju en utsatt ras vad gäller tankar och åsikter och vallar man inte med den så är det ingen ”riktig” bc 😦 Måste kännas tråkigt att behöva försvara vad man gör med sin hund hela tiden.

   Jag anser att ju mer man gör med sin hund desto bättre
   relation får man som man sedan har nytta av i sina aktiviteter oavsett om det är vallning, jakt, agility eller rally. Fast det är ju vad jag tycker och tänker 😉

   • evighetshunden skriver:

    Håller med dig! 🙂
    Sen kan man ju undra vad som räknas som en riktig gren? Är det när man kan tävla i det? Eller är det när den är ”socialt accepterad”? 😉

    Jag vet också en del unga som snackar skit om olika grenar. Men vet också äldre personer som är väldigt öppna. 🙂 Jag tror det beror lite på vilka kretsar man hänger i.

    Gällande bc känns det alltid lite spännande att komma till en ny grupp med sin hund av denna ras. Jag vet aldrig riktigt vad för reaktion jag ska få. En del tycker verkligen inte om bc, och jag har fått stå bredvid när de spyr sin galla över denna rabiata och bitglada ras. Jag har också hört att det är ju inte speciellt kul att tävla om det finns en bc med i startfältet. Då kan man ju lika gärna räkna bort segern på en gång. Oavsett vilken gren det gällde 😮

    Men oavsett vad det gäller, min typ av träning eller val av ras ;), försöker jag ändå strunta i det och köra mitt race 🙂 Det är det bästa, jag vinner ju inget på att inte göra det jag tycker är skoj! Det är bara synd om folk som måste vara bittra och nedvärderande, det skvallrar ju bara om att de saknar något i sitt liv. 😛

 2. Emilia & Strike skriver:

  Det är bara att inte bry sig och köra sitt race.

 3. AC skriver:

  Tycker det saknas en del ödmjukhet hos många av hundfolket. Får ofta frågor av ”bruksfolk” som inte förstår varför jag kör drag. Förut brukade jag försöka förklara, numera går jag på mantrat: ”om du ställer frågan, kommer du aldrig att förstå svaret”.

  • Anna skriver:

   Tråkigt att behöva förklara och försvara sin gren man väljer att köra med sin hund/ar. Känns som en självklarhet att välja en ”bruks”ras om man skall köra drag. Det är ju dessa hundar som skall ha en arbetsmotor, en vilja, en kämpaglöd och uthållighet för att orka med dagslånga arbetspass.Egenskaper som behövs för att de skall orka med drag…antar jag? 🙂 Ne, om folk hade kunnat visa mer hänsyn och acceptera att ens ”egna” gren inte är den enda gren man kan utöva med hund hade nog hundklimatet blivit lite trevligare att vistas i 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s