Vi är inga hundar!

Hundnörd som man är slinker man oftast in på olika diskussioner som cirkulerar i olika grupper på tex facebook. Frågorna är många och rätt varierande, men något som ofta dyker upp är funderingar kring valpuppfostran. Detta är väldigt fascinerande tycker jag, då många utav tipsen som ges är att man skall ”härma” tiken? Hur kommer detta sig? Vi är inga hundar och kommer såleds inte kunna att ”härma” tiken på ett bra sätt så varför ges dessa tips? Känns rätt så förlegat och som ett ”gammalt” synsätt när man inte visste bättre. Till exempel om man har en bitig/naffsig valp så skall man pipa till om det gör ont för att markera på samma sätt som tiken gör. Ett annat exempel är personer som är anti-halti användare, då det liknar tikens tryck över nosen när ”den säger till” hunden som valp.

Vi är människor och om det finns något djur som är bra på att läsa vårt kroppsspråk så är det just hunden. Inte ens apor förstår att vi vill något med en sak som vi pekar på, men det gör våra hundar. Varför skall vi då försöka eftersträva våra hundar (något som vi omöjligen kan göra) när de redan förstår oss? Nu har jag ju inte barn själv, men jag umgås med människor som har och i mina ögon är skillnaden av uppfostran på barn och hundar minimal, såklart till en viss ålder. Detta svider i en del ögon, att man jämnför människor och hundar, men just vad gäller denna biten så är det väldigt likt…tycker jag 😉

Som barn fick man gå in till sitt rum om man var ”olydig” och komma ut igen om man skötte sig. Det gick rätt fort att lära sig dessa regler och lika fort går det för våra hundar. Istället för att pipa/ hålla över nosen så kan man ge valpen ”utvisning” i tex en komposthage till den har lugnat ner sig. Detta gör att man slipper vara fysisk med sin valp när man är i konflikt och den lär sig spelregler på ett snabbt och effektivt sätt. Som med barn gäller det att man är konsekvent och tydligt. Är du lugn och fin och inte biter sönder mina händer får du vara med, men börjar du bita och bli övertrött så får du timeout. Att jag föredrar en komposthage är för att valpen fortfarande skall kunna se oss och att jag fortfarande skall kunna se valpen så jag kan belöna den vid rätt tidpunkt.

Att göra vissa saker svårare än nödvändigt känns nästan som det ligger i en hundägares natur 😉 Istället för att försöka analysera och  fundera över ”hur tiken skulle ha gjort” så agera mänskligt, då våra hundar är bättre på att läsa av oss än vad vi är på att läsa av dom. Visst, så reagerar säkert valpen med att sluta upp med det den pysslar med om vi piper till, men frågan är om det är att vi låter som tiken eller för att vi gör ett ljud som inte är ”vanligt” i vårt register?

Att en hund skulle koppla samman en halti/nosgrimma med tikens tryck över nosen känns vääääldigt långsökt eftersom våra hundar inte kan sätta dessa två saker i sammanhang, utan det är VI som gör det. Att hunden slutar att dra i nosgrimma är dels för att det är ett obehag, men också för att den oftast inte blir lika stark. Det gör att det är ett toppenbra hjälpmedel vid promenader om det används på rätt sätt, speciellt om man har en stor stark hund eller om man går med flera hundar samtidigt.

Ne, vi är inga hundar så vi kommer aldrig att kunna härma dom på rätt sätt, med rätt tajming och vid rätt tillfälle. Så satsa istället på att lära din hund DINA spelregler, för det är dom den skall leva efter resten av sitt liv!

Eros och valpen Glenn kommunicerar med öron, svans, mun och kroppshållning något vi aldrig kommer att göra då vi inte går på fyra ben, har hängande öron eller någon svans att vifta med 😉

Annonser
Detta inlägg postades i Tankar.

3 kommentarer på “Vi är inga hundar!

  1. Emilia & Strike skriver:

    Jag är fullständigt kär i det här inlägget! Så bra sagt!

  2. Terése skriver:

    Håller med… Inte blir det bättre utav att det inte är alla tikar som tar sig till dessa metoder, utan är tämligen tålmodiga och tillåtande.

    Att jämföra med barnuppfostran kan en absolut! Jag har använt massvis med knep som jag använt på valp på min son, speciellt upp till han var 1,5år ungefär. Då talar vi om avledning, byteshandel och att visa ett annat alternativ rätt beteende när barnet/valpen gör fel t.ex. Är ju heller inget sätt att förmänskliga hundar på. Hjärnorna fungerar relativt likadant när det kommer till inlärning och konsekvenstänk 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s