Att ha ”skit” i snöret

Jupp, det är en åsikt som jag och en träningsvän rätt ofta diskuterar, då hon också har dvärgschnauzer 😉 Alla som vistas i ”hundvärlden” vet ju att den är väldigt speciell. Det är mycket tankar och tyckande om mycket, framförallt om träningssätt och raser. Istället för att se till individ blir det rätt mycket generalisering som jag tror är en stor nackdel för många raser. Våra hundar blir placerade i fack och även om vissas personligheter inte stämmer överens med ”fackets” krav så är det ändå där de skall vara, punkt!

Som i mångas ögon ”sällskapshundsägare” känner man på detta rätt ofta i olika sammanhang. Som tävlingnörd är det inte mycket träning jag gör utan att ha en baktanke. I min värld hänger det liksom ihop att man tränar för att kunna tävla 🙂 Jag har lite svårt för mellanmjölkstänket ”att jag gör det för skojs skull”. Visst finns det saker man gör bara för att man tycker det är kul, men det går ändå inte komma ifrån att trixträning man kör ger kroppskontroll och uppbyggnad som man har till nytta av i tex agilityn 😉

Att vara ägare till en ”mellanmjölkshund”, han är ingen brukshund, men ingen ren sällskapshund heller är både kul och irriterande. Det är kul för att det är en tuff, lättlärd och grymt rolig allroundhund som man i stort sett kan göra ALLT med. Det är irriterande för många klassar dem som ett bihang jämte brukshundarna eller en hund som man gör ditten och datten med bara för de skall få lite situmulans. Denna syn på dv. snusern tror jag är en stor nackdel för rasen. Det finns som sagt alltid alla varianter inom en ras, de som är extremt omotiverade och stortrivs med att ligga i soffan till de som går att träna precis lika bra och mycket som en brukshund och alla de som är mittemellan. Dock tror jag mycket har att göra med HUR man tränar och formar sin hund OCH andra människors attityd runtomkring.

Om man nu vill satsa på att ta sig högt inom någon gren är kanske inte tankarna på en dvärg förstahandsvalet, MEN det är därmed inte sagt att det inte går. Det finns dvärgar som är både lydnadschampions och agilitychampions vilket tyder på att det finns både kvalité och möjligheter inom rasen. Detta tycker jag personligen är extremt kul och motiverande! Under åren som gått har jag sett och träffat på extremt häftiga dvärgar och idag är det fler och fler som visar framfötterna på tävlingsplanen vilket jag tycker är grymt kul! Jag tror att det finns många dvärgar där ute som har mer motor än vad folk tror, men som tyvärr hamnar hos personer som inte är intresserade utav att varken träna eller tävla, vilket är synd!

Hur kommer det sig att vissa raser får denna stämpel? Visst, det tar längre tid och man måste vara mer uppfinningsrik i sin träning och i sitt belöningstänk för att motivera en dvärgschnauzer om man jämnför med tex en Border Collie, men jösses vad man som ägare lär sig mycket om hundträning på vägen. Det är spännande hur framgångar på tävlingsplanen med en dvärgschanuzer beror på ”att det var få deltagare”, ”det var en bana som inte krävde en så snabb hund” eller ”de bästa ekipagen var ju inte med”.

Hundvärlden skulle behöva träna på att peppa varandra mer och höja ALLA som tränar och tävlar oavsett vad det är för ras man har i kopplet. I mina ögon är alla lika mycket värda oavsett om det är en labbe, tollare, bc, jack russel, boder terrier eller dvärgschanuzer och jag skippar gärna den nedvärderande attityden som vissa har om de så kallade ”sällskapsraserna”. Det facket är bara något som vi själva gör våra hundar till och ingen stämpel som våra hundar själva är medvetna om 😉 Gehöret på vissa kurser och responsen hos vissa s.k träningsvänner är minimal när man har ”skit” i snöret, men det är då det är extra kul att vinna det där loppet som man vann för att det det var för få deltagare 😉

 

Annonser

8 kommentarer på “Att ha ”skit” i snöret

 1. lapphunden skriver:

  Agree, samma sak med finsk lapphund 😉 Kan de ens någonting liksom?

  • Anna skriver:

   Haha, ne finska lapphundar ser väl bara ulliga och gulliga ut? 😉 Ne, det är bara till att köra på och visa att de flesta hundar kan, bara man ger dem en chans 🙂

 2. Jessica skriver:

  Jag har den äran att ha en dvärgschnauzer i min spårgrupp…superduktiga är han och hans husse och dom har impat på många på vår klubb. Inte minst på klubbmästerskapet i spår i höstas där han fick full pott på spåret(en av få med det) och gjorde en fantastisk lydnad.
  Buster som han heter är iofs min första och hittills enda kontakt med rasen men oj vilken trevlig sån 🙂 Så visst kan dom och som sagt, synd att många dömer efter ras och inte efter vad man faktiskt åstadkommer med det man har.

  • Anna skriver:

   Ne, visst är det tråkigt att man dömer efter raser och inte individer och prestationer. Men jag tycker att sen när Rallylydnaden slog igenom så ”vågar” sig fler och fler ut på tävlingar med sina så kallade sällskapshundar, vilket är toppen! Kul med en duktig snuser i din spårgrupp 🙂

 3. lisa skriver:

  En hund blir vad man gör den till. Vissa är ”lättare” att ha som tränings/tävlingshundar pga att dom är lättmotiverade medan vissa kräver lite mer utmaning. Jag tycker alltid det är skit kul att höra/se andra raser än dom typiska brukshundarna/vallhundarna som ofta dominerar på dom flesta tävlingsplanerna. Och jag tycker även att fler börjar testa och våga sig ut med sina ”sällskaps” raser på plan och på bruksklubbar, hur roligt som helst! 😀 Jag hade en gång ett par som hade Bichon Havanais (stavas??) o prövade agility. Läst om chihuahuor som tränar o tävlar viltspår och taxar som kör agility. Såg även en grymt duktig Pomerian ta sin Elit titel i Lydnadsklass, hur ballt som helst!
  Så GO GO med din ”skit” i snöret! 😀 😉

  • Anna skriver:

   Visst blir man lite extra varm och impad när det är raser man inte är van vid som visar framfötterna på tävlingar 🙂 Har sett Pomerianen på youtube och den är GRYM! Oja, kommer fortsätta så länge det går med mitt ”skit” i snöret, mest för att det är förbenat kul! 🙂

 4. Sofia skriver:

  Håller med dig och känner igen mig. Vi har tax som vi både jagar med men även spårar och provar på många sporter med. Jag vill gärna tävla i rallylydnad i framtiden men inte lätt att få stöd för såna tankar.

  • Anna skriver:

   Kul med tax! Haft några på kurs och de är riktigt häftiga 🙂 Man får strunta i om man får stöd eller inte och köra på det man själv tycker är kul. Hoppas ni kommer ut i rallyn!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s