Tandkoll

Igår klockan 08.30 var jag uppe på Fyrfota i Brämhult för att lämna in Eros. Alla veterinärbesök med honom har gjort mig nojjig och jag mår nästan illa när vi skall dit. Milan kollade igenom honom innan han gav honom sprutan med sömnmedel i och efter ca 5 min låg Eros tungt på golvet. Vi, jag och Milan, pratade igenom en hel del vad gäller detta med tänder hos våra hundar. Tydligen så är det ett och samma ställe i Falkenberg som lär ut till veterinärer angående munhälsa hos våra hundar och katter och personen i fråga förespråkar hellre att man drar ut tänder än behåller dem.

Här skiljer sig Milans tankegång rejält och han ser hellre att man försöker behålla kvar tänderna, då de har en funktion. Han förklara att drar man ut en tand så blir det oftast en dominoeffekt som gör att de tänder runtomkring den dragna tanden blir instabila vilket leder till att man måste dra dem oxå. Väldigt logitskt om man tänker efter.  Han lämnar en reklamationstid som innebär att om djuret börjar lukta illa i munnen eller bara tuggar på en sida inom den närmsta månaden efter ett besök så skall man komma tillbaka så han får göra en ny bedömning. Han ser hellre att han får göra detta än att man drar ut tänder som inte behöver dras ut. De har därför humana priser på tandkoll så att man istället kan komma in fler gånger per år om det skulle behövas.

Eros har 2-3 tänder i underkäken (de små tänderna längst fram) som sitter något löst, men de sitter inte såpass löst att de är aktuella att dra ut. Utan jag skall fortsätta att hålla koll och borsta tänderna och sen blir jag kallad om ett år igen så man får göra en ny bedömning då. Jag är ju med i olika facebookgrupper och det har varit många hundar hos tandläkaren de senaste dagarna. På en del hundar har alltifrån 10-31 tänder dragits och jag blir förvånad över hur lätt tänderna dras. I vissa fall måste detta såklart göras, men jag blir chockad över hur många man tar på en gång. Vet ju hur jag mådde och hur ont det gjorde att dra EN tand. Ne, hua säger jag!

Nåväl, efter jag lämnat Eros och de bar iväg honom åkte jag och jogga 6 km på Kransmossen. Lika bra att inte bli sittandes hemma och tänka på det värsta som skulle kunna inträffa. Är tungt att höra (även om jag redan vet om det) att Eros är ju en riskpatient att söva, vilket gör att sådana här veterinärbesök blir extra jobbiga. Jag hann hem och duscha och käka lite innan jag var tillbaka på veterinärstationen kl 11.15.

Även här har de ett sunt tänk om att djuren skall vara så kort tid som möjligt hos dem. Stora djursjukhus har oftast djuren ”på stall” i väntan på sin tid vilket innebär att de kan bli sittandes där i flera timmar. Milan vill undvika detta så gott det går och vill inte att djuren skall vänta i onödan utan så fort de har vaknat och mår bra så skall de hem för att minimera stressen så mycket som möjligt. De ska in, sövas, behandlas, vakna och få åka hem 🙂  Stor tumme upp för detta!

En något pipig, men pigg Eros kom springandes i korridoren och det är en lättnad att se honom på benen igen. Allt hade gått bra och tänderna ser helt ok ut. Var bara en emalj som var lite stött, men annars var det bara normal ”nötning” på övriga tänder. Nu har han kritvita fina tänder som vi skall försöka hålla efter så gott det går med tandborstning och ett speciellt medel  som man häller i vattnet så får vi se när det blir tandläkarbesök nästa gång 😉

Eros däckade i soffan så fort vi kom hem. Blir till att ta det lugnt i några dagar så han återfår sina krafter.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s