Man har skyldigheter

Att jobba i affär är inte alltid kul. Så är det väl med alla jobb i för sig, men att stå i just en djuraffär när fler individer än människor är inblandade kan ibland vara väldigt tungt. Oftast följer många hundar med in och med arbetserfarenhet ifrån hunddagis, hundpensionat och instruktörsuppdarg har man träffat och sett en hel del hundar. Något som slår mig är att många hundar inte får sina grundläggande behov tillgodosedda 😦

Jag träffar en hel del hundar som:

– har alldeles för långa klor
– har ovårdad päls, långhåriga som behöver se en borste in på djupet och inte bara på ytan alt. trimraser där man inte kan se vad det är för ras.
– har tänder som behöver omvårdnad
– är för tunna
– är för tjocka

Det sistnämnda är nästan lika vanligt som långa klor. I dagens samhälle där vi är väldigt upplysta om det mesta och om man inte är det kan man oftast väldigt lätt kolla upp saker och ting så förstår jag inte hur ett djurs mest grundläggande saker kan misskötas så???? Här pratar jag inte om man pga sjukdom hamnar efter med något utan de flesta är helt vanliga familjehundar. Detta slog mig idag när jag var ute och sprang med Eros för första gången på flera månader eftersom jag har haft en häl som krånglat och inte kunnat. Hur dålig jag känner mig som matte som inte har kunnat ge honom den motionen han är van vid och som han behöver.

Dessa stackars rasta-runt-huset hundar som bara blir tjockare och tjockare utan att ägarna gör någoting åt det. Kunder som kommer in och köper lite gottigotti till sina småhundar som egentligen skulle behöva gå ner något kilo, bara för att de ”måste ju få något när vi har lite mysigt hemma”. Jag säger bara fy skäms! Ett djur KÖPER man självmant och då har man bannemig SKYLDIGHETER att se till att djuret får sina klor klippta om de behövs, sin päls borstad eller trimmad och framförallt så skall den inte vara för tunn eller för tjock!

För att gå till en annan djurart, nämligen häst så vet jag inte hur många gånger man får kunder som vill ha lite musli till sin häst….för att det ser så gott ut!? Många hästar likt våra hundar hålls som sällskapsdjur och även där är motionen ofta en bristvara. Runda om magen, långa hovar och oblank päls är ingen ovanlig syn.  Jag drar inte alla över en kam här, då det finns många som är väldigt duktiga och noga med sina djur, men jag tycker ändå att många behöver en spark därbak för att faktiskt ta tag i sitt djurägarskap och tänka igenom varför man faktsikt har köpt sig ett djur?

Hästar, likt hunden, kan gå och trava flera mil utan problem går i sin hage dag ut och dag in. Varför har man häst då? De kräver också stimulans och motion för att må bra i både huvud och kropp och det är återigen ägarens ansvar. Fixar man inte detta så är faktiskt sälja ett alternativ eller fixa en medryttare?

Ni som inte känner er träffade av min text kan ge er själva en klapp på axeln och känna er duktiga! Ni andra ger jag en spark därbak så ni skärper till er och faktiskt se över vad ni utsätter era djur för!

Gammal hurttbild på mig, syster och skägget 🙂

 

Annonser
Detta inlägg postades i Tankar.

4 kommentarer på “Man har skyldigheter

 1. Sofia skriver:

  Jag förstår hur frustrerande det måste vara att se det. Tycker jag ser många tjocka hundar ute när jag går mina vanliga promenader. Ser även på hundtrim hur ovårdade och ihoptovade små hundar kan bli innan folk väljer att raka ber dom. Tovor är ofta mycket smärtsamma. Tragiskt att hundar som är så beroende av oss inte får vad dom förtjänar när det kommer till grundläggande omsorg.

  • Anna skriver:

   Ne, det är verkligen inget kul när de grundläggande behoven inte tillgodoses. Tur är ändå att de flesta ser om sina djur väldigt bra 🙂

 2. Michelle & Pax skriver:

  Känner igen det där! Är själv säljare i djuraffär. Så vanligt det du beskriver.. Ofta köper många lightfoder för att sen gå och handla godis. Och så många som kommer och tar upp problembeteenden gällande urinering/sönderbitande/klösande/katt&hundproblem där man själv inser att djuret inte mår bra, att en hund/katt som mår bra och får sina behov tillgodosedda inte skulle behöva avreagera sig på ”jobbiga” sätt. Och så är det så många som har inställningen att katten/hunden är jobbig och att det är djurets ”fel”. Tack och lov är inte alla såna, men de som kommer in med sån anda kan få mig att få ont i magen flera dagar efteråt. Som tur är är många öppna för förslag och råd.

  • Anna skriver:

   Precis som du skriver så är det tur att många är såpass öppna av sig så att man ofta kan prata med dem och få de att tänka till lite 🙂 Men, just då är det inget kul och man lider med djuret :/ Tur att de flesta ändå sköter sina djur 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s