Att hålla motivationen uppe

Eftersom Eros skadade sporren för några veckor sedan så blev vår tävlingsplanering inte som den var tänkt. Vi missa årets första agilitytävling i helgen vilket kändes tråkigt, då den var i Ulricehamn som är nära hem. Men hälsa och välmående går alltid först så istället jobbar vi på med vår motion och kondition 🙂 Det är inte lätt att hålla motivationen uppe när det ena stunden är barmark, men isfläckar lite här och där för att det i nästa stund är helt vitt på marken nästa gång man tittar ut. För att hålla humöret uppe så försöker jag oftast tänka på hur känslan är EFTER vi har varit ute. Det blir en sån där välmående, skön och go känsla som är värd att kämpa för. Detta ihop med att Eros ändå måste ut oavsett väder gör att det blir lättare att ta sig ut.

För egen del varierar jag promenader och löpturer ute med gym eller pass för att få variation och belöning att få träna inne när man ständigt är ute i ur och skur 😉 Snart sker ju detta även med Eros och det kommer nog bli hur bra som helst. Då kan man hålla igång all träning året runt och man slipper dala i detaljer och utföranden 🙂 Något annat som får en hålla motivationen uppe är att ha rätt utrustning med och på sig. Häromdagen införskaffa jag mig ett par ordentliga skor att ha på inomhuspassen och det gjorde skillnad i att jag inte var lika trött i fötterna efteråt. Så de får klart godkänt!

Det viktigaste är inte hur långt man springer/går eller hur ofta man gör det utan ATT man gör det. Vissa dagar är man tröttare än andra och man får tillåta sig själv att stanna inne/hemma. Allt beror på hur man är som person, det viktigaste är att man inte fastnar i ”lat-tänket” utan faktiskt vågar utmana sig själv. Hade man tänkt ge sig på 5 km, men känner att orken är slut så ta bara 2-3 km i så fall, huvudsaken är att man kom ut och gjorde något och gjorde man inte det ändå så är det inte hela världen för det kommer en ny chans direkt dagen efter 🙂

Man är skyldig både sig själv och hunden att kämpa sig igenom de olika jogging och/eller promenadturerna om man skall hålla på att träna och tävla. Jag själv har misskött min kropp rätt rejält pga olika anledningar. Eros har tappat pga skador/sjukdom som titt som tätt dyker upp, men har man tränat upp en grundnivå så är det oftast inte så svårt att komma tillbaka till den när man väl känner sig frisk och kry igen. För Eros del har jag börjat lägga in en del ”ruscher” i slutet av promenaden för pulshöjning ifrom av kastad boll. Han känns väldigt fräch och pigg vilket känns kul! Sist men inte minst försöker jag köra mycket variation i vår träning både vad gäller längd/fart/aktivitet/ställen för att undvika förslitningar, skador och ”uttråkningskänsla”.

Detta upplägget funkar bra för mig och Eros, men vad har DU för upplägg när orken och motivationen tryter?

Annonser

2 kommentarer på “Att hålla motivationen uppe

 1. Malin & Nova skriver:

  Ett bra inlägg Anna 🙂 Ibland är motivationen svår. Vädret påverkar men håller med om att det är tur man har sin 4-benta vän så man kommer ut oavsett vädret. Tröttheten likaså. Jobbar oregelbundet och i hemtjänsten där det som oftast inte hinner med en fikapaus för att fylla på energi och ork och det tar på krafterna och man kan vara helt slut efter dagens pass. Då är det skönt att ta en kort vilopaus efter maten och sedan gå ut och gå. Ibland blir det längre turer då man känner att energin fylls på och andra dagar kortare för man inte har orken.
  Har en stegmätare i mobilen som peppar för att jag ska gå ett visst antal steg eller km /dag. Det peppar mig.
  För Nova gäller det att ha en bra kombination så hela hennes kropp o knopp får både aktivitet men absolut lika viktigt med vila. Tränar ju både lydnad och agility men är noga med uppvärmning och nedvarvning i varje träningspass.
  Kopplad på promenader till än början så hon får värma upp. Sedan kan hon få springa lös och då blir det söka efter dummie i skog och fält eller efter en boll för att sedan kopplas igen för att varva ner innan vi går in. Tyvärr ligger min löpning i vila tills snö o is är bort igen. Motivation är också att läsa andra som skriver positivt och peppande om sin träning. Som du gör Anna 🙂

 2. Sofia skriver:

  Känner igen det där med att motivationen dalar. Bra att du hittat saker som hjälper att hålla uppe motivationen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s